Hírek / Közélet

Az EU humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törtök-szíriai földrengést túlélők számára

2023. február 27. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Az EU humanitárius segélyszállítmányokat szervez a törökoroszági és szíriai földrengés túlélői számára, miután régió történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófáját követően rengeteg ember vesztette el otthonát és megélhetését, ezért sürgősségi segítségre szorulnak – jelentette be az Európai Bizottság vasárnap.
 
A szíriai humanitárius légi híd segítségével két, gyorssegélyt, téli sátrakat, fűtőberendezéseket szállító repülőgép szállt le vasárnap Damaszkuszban, hogy további támogatást nyújtson a földrengés sújtotta szíriai lakosságnak. A légi hídon keresztül az EU összesen 420 tonna segélyt szállít, ebből 225 tonnát a közös uniós humanitárius készletekből, 1,1 millió EUR értékben.
 
Emellett, 15 európai ország – Ausztria, Bulgária, Ciprus, Németország, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Norvégia, Lengyelország, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében természetbeni adományokat, – sátrakat, matracokat, takarókat, fűtőtesteket, higiéniai csomagokat, generátorokat, élelmiszerek, orvosi felszerelések juttatott el a szíriai rászorulóknak.
 
Az EU humanitárius segélyszervezete, amely már 12 éve működik Szíriában, „a pártatlanság és semlegesség humanitárius elvei alapján” minden oldalról segített a segélyek eljuttatásában.
 
A Törökország földrengés által érintett területein élők megsegítésére, az EU eddig mintegy 5,7 millió eurót különített el. Az unió humanitárius partnerei a földrengés kezdetétől élelmiszersegélyt, egészségügyi ellátást, ivóvizet, készpénztámogatást és menedéket biztosítanak az áldozatoknak.
 
Az Európai Bizottság és az EU Tanácsának svéd elnöksége a török hatóságokkal együttműködve márciusban Brüsszelben adományozói konferenciát rendez a rászorulók támogatása érdekében.
 
Forrás: MTI
Kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek