Hírek / Közélet

Az idei költségvetés módosításáról is szavaz az Országgyűlés pénteken

2023. március 31. 07:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A 2023-as költségvetés módosításáról, valamint az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslatról is szavaz az Országgyűlés pénteken.
 
A Magyarország 2023-as központi költségvetéséről szóló törvény módosítása szerint az államháztartás központi alrendszerének kiadása idén 39 ezer 776 milliárd forint, míg bevétele 36 ezer 375 milliárd forint. A hiány 3400 milliárd forint lesz, szemben a tavaly az idei évre elfogadott büdzsével, amelyben 2352 milliárd forintos hiány szerepelt, 22 ezer 425 milliárd forintos kiadás és 31 ezer 252 forintos bevétel mellett.
 
A képviselők elfogadhatják a kormánypárti képviselők által benyújtott, az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amelyben a parlament egyebek mellett kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.
 
Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa.
 
Döntés lesz a fideszes képviselők által beterjesztett, az egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról, amelynek révén számos fővárosi ingatlan kerül ingyenesen a Magyarországi Református Egyházhoz – a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításának 30. évfordulóján – a campusfejlesztést segítendő.
 
A parlament határoz a Magyar Nemzeti Bank 2021-es üzleti jelentéséről és beszámolójáról, amely szerint nehéz volt a 2021-es év, mert a koronavírus-járvány összetett válságot okozott, és sikeres is, mert a jegybank „a monetáris politika időben végrehajtott fordulatával eredményesen kezelte az infláció tartós emelkedésével összefüggő kihívásokat”.
 
Az Országgyűlés fideszes képviselők javaslatára Madách Imre-emlékévvé nyilváníthatja 2023-at az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.
 
Zárószavazás lesz a Magyarország és a Világélelmezési Program (WFP) között a WFP Globális Üzleti Szolgáltató Központ létrehozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről. A WFP Budapesten szeretné létrehozni a Global Payments Solution nevű, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezeti egységet, a Világélelmezési Program a tervek szerint 2023 végétől 81 főt foglalkoztatna Magyarországon.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: parlament.hu


next 5

A mi világunk

Hírek