Hírek / Közélet

Az Iszlám Állam vállalta magára a kabuli terrortámadásokat, összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

2021. augusztus 27. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy harcosai követték el a véres támadásokat a kabuli repültéren. A két öngyilkos merénylő legalább 13 ember életét követelte. Amerikai katonai vezetők szerint 12 amerikai katona életét vesztette.
 
Csütörtök este újabb robbanás rázta meg Kabult csütörtök este, egy magas rangú amerikai katonai vezető pedig bejelentette, hogy az előző két merényletben tizenkét amerikai katona halt meg.
 
Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője megerősítette, hogy két öngyilkos merénylő követte el a csütörtök délutáni két merényletet, s mindketten az Iszlám Állam terrorszervezethez tartoznak.
 
Elmondta: az életüket vesztett katonák mellett további tizenöt katona megsebesült.
 
Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy „harcosai" követték el a véres támadásokat.
 
McKenzie ellenlépésekkel fenyegette meg a merényletek elkövetőit. Mint fogalmazott: megtorolják az Iszlám Államon. Hozzáfűzte: az amerikai hadvezetés számít újabb támadásokra.
 
A tábornok jelezte, hogy az amerikai erők folytatják az emberek kimenekítését. Mint fogalmazott, az Egyesült Államoknak van elegendő katonai ereje, hogy megvédhesse a helyszínen tartózkodó katonáit. Most az a cél, hogy ne történjék újabb merénylet - fűzte hozzá.
 
António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtök este összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) az afganisztáni helyzet megvitatására. Guterres erről levélben értesítette a BT állandó tagjait. A tanácskozást hétfőn tartják.
 
Forás: MTI
Kép: bbc.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner