Hírek / Közélet

Az OLAF-vizsgálat mellett több feljelentéssel is szembe kell néznie Cseh Katalinnak

2021. szeptember 6. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Megkezdte a vizsgálódást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Cseh Katalin ügyében – jelentette be Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy még augusztus elején tett bejelentést az OLAF-nál európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt. Deutsch Tamás azt is írta a Facebookon, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat megcsapoló céghálózatként működött – számolt be az M1 Híradója.
 
Megkezdte az OLAF a vizsgálódást a Cseh Katalin ügyben – jelentette be vasárnap Deutsch Tamás a közösségi oldalán. A Fidesz EP-képviselője még augusztus elején tett bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál a momentumos EP-képviselő ügyében, uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt.
 
„Most például kezdetben le fogunk buktatni valakit. Valakit, aki kétszínű volt” – írta Deutsch.
 
A botrány júliusban robbant, amikor egy álarcos figura azt állította, hogy egy kettős játékot űző politikust fog lebuktatni. Nem sokkal később nevezték meg Cseh Katalint. A bennfentes.net akkor arról írt: a korábban a képviselőnő ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda Kft. több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert.
 
A nyomdához köthető céghálózaton keresztül pedig további 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt a Cseh család üzleti partnereinél. Cseh Katalin az M1-nek nyilatkozva tagadta, hogy bármi köze lenne az érintett cégekhez.

 

 

„Semmi közöm ezekhez a vállalatokhoz, és visszautasítom azt a rágalmat, hogy nekem bármi közöm lenne ehhez a pénzhez” – mondta az ellenzéki politikus.
 
Később az is kiderült, hogy a családi cég egy olyan pályázattal nyert 68 millió forintos uniós támogatást, amelyben a kiépíteni kívánt technológia egyik felhasználási lehetőségeként a 2024-es magyarországi olimpiai pályázatot nevezték meg - majd aztán éppen Cseh Katalin lett az egyik vezéralakja az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek.
 
„Én nem vagyok hajlandó egy olyan országban élni, - az elmúlt harminc évben kénytelen voltam - ahol következménye semminek nem volt. Lehetett lopni szabadon a közpénzt, lehetett csalni és hazudni, de ennek véget kell vetni. Magyarország nem lehet egy következmények nélküli ország” – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.
 
A balliberális párt retorikája évek óta arról szól, hogy szerintük Magyarországon kizárólag fideszes cégek nyerhetnek a pályázatokon.
 
Ezért a Momentum már évek óta azért lobbizik, hogy Brüsszel függessze fel a Magyarországnak járó támogatások kifizetését. A Cseh Katalinhoz köthető botrányt azonban mégsem vizsgálja a párt.
 
Közben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt feljelentést tett Cseh Katalin ellen Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságánál.
 
Egy magánszemély pedig a Központi Nyomozó Főügyészségen tett bejelentést. A pestisracok.hu úgy értesült, hogy az adatok begyűjtése után a NAV a napokban megindította a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a Cseh Katalin-ügyben.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: mandiner.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner