Hírek / Sport

Az olaszokkal, a németekkel és az angolokkal játszik a Nemzetek Ligájában a magyar válogatott

2021. december 17. 06:45 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A magyar labdarúgó-válogatott Olaszországgal, Németországgal és Angliával került azonos csoportba a Nemzetek Ligája következő, harmadik kiírásában – derült ki az Európai Labdarúgó szövetség nyoni központjában megtartott sorsoláson.
 
Marco Rossi szövetségi kapitány B divízióból a legmagasabb osztályba feljutott csapata az élvonal negyedik kalapjából várta a húzást Wales, Ausztria és Csehország társaságában. Az első kalapból a szakvezető honfitársait, az olaszokat (a franciák, a spanyolok és a belgák helyett), a másodikból a németeket (a portugálok, a hollandok és a dánok helyett), a harmadikból pedig az angolokat (a lengyelek, a svájciak és a horvátok helyett) kapta a magyar csapat. Az Európa-bajnok olaszok elleni meccsek Rossi miatt lesznek pikánsak, míg az Eb-ezüstérmes angolokkal idén a világbajnoki selejtezők során, a németekkel pedig a nyári Európa-bajnokságon szerepeltek azonos négyesben a magyarok.
 
A magyar együttes első hazai NL-meccsét zárt kapuk mögött játssza. Az Európai Labdarúgó Szövetség még az Eb-n tanúsított diszkriminatív szurkolói viselkedés miatt három meccsre büntette az MLSZ-t, később háromról két hazai zárt kapus mérkőzésre mérsékelte a magyar szövetség büntetését, a második szankciót két évre felfüggesztve.
 
Hogy mennyire nehéz – a statisztikák alapján a legnehezebb – csoportba kerültünk, azt jól mutatja a Gracenote kimutatása. Két olyan csoport van az NL-ben, amelyben három top 10-es válogatott is szerepel a FIFA világranglistája alapján. Az egyik az, amelyikben a magyar nemzeti csapat szerepel.
 
A címvédő és világbajnok francia válogatott Dániával, a vb-ezüstérmes Horvátországgal, valamint Ausztriával került azonos kvartettbe.
 
Az első négy fordulót június 2. és 14. között rendezik, míg az utolsó két körre szeptember 22. és 27. között kerül sor. Az A divízióból a négy csoportgyőztes a négyes fináléban szerepelhet a végső sikerért, míg a négy csoportutolsó kiesik a másodosztályt jelentő B divízióba.
 
A Nemzetek Ligája alapján ezúttal is ki lehet jutni majd a 2024-es, németországi Eb-re – ahogy a magyarok is tették –, de ennek pontos kritériumait még nem közölte az UEFA. Várhatóan még a sorozat júniusi rajtja előtt megszületik erről a határozat.
 
A Nemzetek Ligája 2022/2023-as idényének csoportbeosztása:
 
A divízió:
 
1. csoport:
Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria
 
2. csoport:
Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország
 
3. csoport:
Olaszország, Németország, Anglia, Magyarország
 
4. csoport:
Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales
 
B divízió:
 
1. csoport:
Ukrajna, Skócia, Írország, Örményország
 
2. csoport:
Izland, Oroszország, Izrael, Albánia
 
3. csoport:
Bosznia-Hercegovina, Finnország, Románia, Montenegró
 
4. csoport:
Svédország, Norvégia, Szerbia, Szlovénia
 
C divízió:
 
1. csoport:
Törökország, Luxemburg, Litvánia, Feröer-szigetek
 
2. csoport:
Észak-Írország, Görögország, Koszovó, Ciprus/Észtország
 
3. csoport:
Szlovákia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán/Moldova
 
4. csoport:
Bulgária, Észak-Macedónia, Georgia, Gibraltár
 
D divízó:
 
1. csoport:
Liechtenstein, Kazahsztán/Moldova, Andorra, Litvánia
 
2. csoport:
Málta, Ciprus/Észtország, San Marino

A Nemzetek Ligája lebonyolítása

Jövő nyáron kezdődik és szeptemberben be is fejeződik a Nemzetek Ligája történetének harmadik, 2022/23-as kiírásának első szakasza, melyben az UEFA 55 tagállama vesz részt.
 
Az 55 nemzetet az előző kiírás végeredménye alapján összeállított rangsor szerint négy ligába osztották be, az első három (A, B, C) ligában 16-16 válogatott szerepel, négy darab négyfős csoportban. A negyedikben (D) pedig hét válogatott kap helyet, egy négy-, valamint egy háromfős csoportban.
 
A csoportkör oda-visszavágós rendszerben zajlik, a mérkőzéseket jövő júniusban (4 forduló) és szeptemberben (2 forduló) bonyolítják le, mivel a világbajnokság november-decemberben lesz.
A szokásoknak megfelelően az A divízió négy csoportgyőztese bejut a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, amelyet 2023 nyarán rendeznek.
 
A másik három divízió (B, C, D) győztesei feljutnak az eggyel magasabb divízióba, míg az A, a B és a C divíziók csoportutolsói egy szinttel lejjebb esnek a következő kiírásra (2024/25). Mivel a D divízióban csak két csoport van, a C divízió négy csoportutolsója egy 2024 márciusi rájátszásban dönti el, melyik két válogatott csúszik le egy szintet.
 
Mivel a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában elért eredményének köszönhetően kvalifikált a 2020-as Európa-bajnokságra, fontos megjegyezni, az UEFA majd csak 2022 júniusában dönt és tájékoztat arról, hogy a 2024-es Európa-bajnokság kvalifikációnak pótselejtezőjében milyen jelentőséget kapnak majd a Nemzetek Ligája 2022/23-as szezonjában elért eredmények.
 
Nemzetek Ligája 2022/23 – kulcsdátumok
1. és 2. forduló: 2022. június 2-8.
3. és 4. forduló: 2022. június 8-14.
3. és 6. forduló: 2022. szeptember 22-27.
 
A négyes döntő menetrendje
Elődöntők: 2023. június 14-15.
Bronzmérkőzés: 2023. június 18.
Döntő: 2023. június 18.
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner