Hírek / Közélet

Az ünnepek idején sincs megállás az oltópontokon

2021. december 25. 09:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Sok külföldön dolgozó, de most hazatérő magyar időzítette az ünnepre az oltás, van ahol minden időpont elfogyott a következő napokra. Szakértők továbbra is oltásra buzdítanak, azt mondják: a vakcina nélkül több létfontosságú szervet is megtámadhat a fertőzés – hangzott el az M1 Híradóban.
 
A Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának elnöke azt mondta: nemcsak az első kettő, hanem az emlékeztető dózis is létfontosságú, hiszen egy bizonyos idő után az immunrendszer már nem tud megfelelően védekezni a fertőzéssel szemben.
 
„Akik már régen vették fel négy- hat hónappal a második oltást, az immunrendszer már gyengült védekezőképessége és emlékeztetni kell a szervezetet, emlékeztetni kell az immunrendszert, hogy újra erősödjön meg, maximális védekezéssel álljon rendelkezésre” – mondta Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.
 
Egy- a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban is az oltásra biztatnak

 

 

Dózsa Katalin háziorvos kiemelte: továbbra is az oltatlanokra a legveszélyesebb a koronavírus, hiszen náluk szinte valamennyi szerv megsínyli a fertőzést.
 
„Az oltatlan egyénekben egy olyan agresszív inváziót hajt végre a vírus, hogy elárasztja az egész testét a megbetegedett egyénnek, az agyszövetben, a tüdőszövetben, a szívizomsejtekben, a májban a vesében rendkívül magas koncentrációban megtalálható és akikben nagy mértékben tud átíródni a vírus, az ő szervezetükben tudnak az úgynevezett mutációk is kialakulni” – tájékoztatott a háziorvos.
 
Az oltópontok folyamatosan működnek az ünnepek alatt is Karácsony első és másnapján nyolctól négyig, a két ünnep között pedig este hat óráig lehet menni. De várják a pácienseket szilveszterkor is és az az újév első napján is.
 
Januárban pedig csütörtök-péntek-szombatonként folytatódnak az oltási akciók, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval adják be az injekciókat.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: MTI


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner