Hírek / Kultúra

Babazene - Miért érdemes már magzati korban zenét hallgatni?

2022. október 12. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Kutatások kiderítették, hogy már magzati korban érzékeljük a külvilágban szóló muzsikát, sőt reagálunk is rá. A magzat már egészen korai időszaktól képes hallani, a 24. héttől pedig már el tudja különíteni a külső és belső zajokat.
 
Nemcsak a baba, hanem az anya is megnyugszik a várandósság alatti zenehallgatástól, ami segíti az ellazulást, energiával, boldogsághormonokkal tölt fel. A szakemberek azt is kiderítették, hogy a zene különösen jótékony hatással van a magzat, később pedig a baba fejlődésére.
 
Elősegíti a kreativitást, csemeténk később jobb nyelvi és matematikai készségekkel rendelkezik majd. Azok a babák, akik zenét hallgattak magzatként, csecsemőként nyugodtabbak voltak, mint a zenét nélkülöző társaik.
 
Ha csecsemőkorban is folytatjuk a kicsi „zenei képzését”, sokat teszünk azért, hogy gyorsabb és könnyebb legyen a beszédfejlődése, hiszen a zene összehangolja a két agyféltekét, formálja az értelmet, az érzelmeket, tökéletesíti a mozgást, segíti a szociális érést.
 
Az újszülöttek képesek felismerni a magzatként hallott zenét. Ha a nyűgös kicsinek lejátsszuk a várandósság alatt hallgatott kedvenceinket, azt fogjuk tapasztalni, hogy a baba megnyugszik, mosolyog, boldogan gőgicsél az ismerős dallamokról. A vizsgálatok szerint a nyugtatásra a klasszikus zene a legalkalmasabb, mivel ritmusa közel áll az emberi szívverés nyugalmi állapotához.
 
Forrás és kép: ridikul.hu


next 5

A mi világunk

Hírek