Hírek / Közélet

Befejezték a mentést, nem kutatnak többé a túlélők után Törökországban

2023. február 20. 07:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A vasárnapi nappal befejezték a mentési munkálatokat Törökországban, a földrengés sújtotta térség nagy részén. Vagyis a hatóságok nem kutatnak tovább túlélők után. A katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 46 ezret Szíriában és Törökországban összesen. Közben a térségben rendszeresek az utórengések, a legutóbbi, 5,2-es erősségű földmozgás csak azért nem okozott jelentősebb károkat, mert a legtöbb épület már korábban megrongálódott, vagy összedőlt.
 
Törökország déli részén folyamatosan takarítják a törmeléket a nagyvárosok utcáin. Az egyik munkagép vezetője arról beszélt: a romok alatt rekedt emberek hozzátartozói már csak azt kérik tőlük, hogy a holttesteket találják meg, hogy eltemethessék szeretteiket.
 
„Ez egy nehéz helyzet. Nem olyan, mint egy közlekedési baleset vagy ilyesmi. Több tonna törmelék alól kell kiemelnünk a holttestet. A családok reménykednek és várnak. Ők már temetési szertartást szeretnének tartani.
 
Csak egy sírhelyet akarnak, amit felkereshetnek, hogy gyászolhassanak” – magyarázta Akin Bozkurt, a romoknál dolgozó munkagépkezelő férfi.

Már nem kutatnak túlélők után

A török katasztrófavédelem bejelentette, hogy a legtöbb érintett tartományban vasárnap estére befejezik a mentési munkálatokat és már nem kutatnak túlélők után. Munkájukat még mindig rendszeres utórengések nehezítik. Kahramanmaras város közelében például szombat este mozdult meg ismét a föld. A Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű rengést több olyan nagyvárosban is érezni lehetett, ahol csaknem két héttel ezelőtt pusztított a katasztrófa. A február hatodikai földrengéssorozatban több mint 345 ezer lakás semmisült meg. A hatóságok most házról házra járnak, hogy meghatározzák, melyik épület lakható, és melyeket kell lezárni. A fedél nélkül maradt embereket igyekeznek sátortáborokban elhelyezni.
 
Nemcsak a lakóházakat ellenőrzik, ugyanis a földrengés számos történelmi emléket is megrongált. Az előzetes vizsgálatok alapján azonban teljesen sértetlen maradt a Göbekli Tepe régészeti lelőhely, ahol a világ egyik legrégebbi, több mint 13 ezer éves települését tárták fel.
 
„Még a falak dőlésszöge sem változott. Göbekli Tepe ugyanabban a helyzetben van a földrengés után, előtte. Nem találtunk fizikai sérülést” – nyilatkozta Aydin Aslan a régió kulturális és turisztikai igazgatója.

Több száz család maradt fedél nélkül

Eközben a szomszédos Szíriában sokan arra panaszkodnak, hogy nincs hova menniük a földrengés után. Egy sátrakat gyártó cégnél jelentősen megnőtt a kereslet az ideiglenes szálláshelyek iránt. Naponta akár 50 sátrat is legyártanak, ha kapnak hozzá alapanyagot, azonban ez sem elég a több száz fedél nélkül maradt családnak. Sokan így kénytelenek otthonuk romjai között tölteni az éjszakát.
 
„A konyhaépületben lakunk, mert a házunk falai megrepedtek, több helyen a tartóoszlopok is megrongálódtak, ezért nem biztonságos. Megpróbáltunk elmenni egy befogadóközpontba, de ott igazolást kértek arról, hogy lakhatatlan a házunk. Amikor elmentünk a hatóságokhoz, ők az önkormányzathoz küldtek minket. Az önkormányzatnál meg azt mondják, hogy kijönnek és felmérik a kárt, de eddig semmi nem történt” – panaszolta egy szír férfi.
 
Eközben a segélyszervezetek számára az is kihívást jelent, hogy bejussanak a katasztrófa sújtotta területre. Szíria északnyugati részére az elmúlt két hétben 200 élelmiszerrel, gyógyszerrel és higiéniai termékekkel megrakott kamiont küldött az ENSZ a török határon keresztül.
 
„Úgy gondolom, hogy a legnagyobb kihívás az, hogy növeljük a mennyiséget és minél több segélyt vigyünk át a rendelkezésünkre álló három határátkelőn – mondta Kirsten Mildren az ENSZ humanitárius ügyekért felelős hivatalának szóvivője.
 
A Világélelmezési Program vezetője pedig újabb útvonalak megnyitását sürgette a segélyszállítmányok számára. Az ENSZ a szírek megsegítésére több mint 140 milliárd forintnak megfelelő összeget különítene el. A törökök támogatására pedig csaknem 360 milliárd forintnak megfelelő összegre tettek javaslatot.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek