Hírek / Közélet

Beköltözhető Hollandiában az első 3D-nyomtatású ház

2021. május 5. 07:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Az elkészült épületet további négy követi majd.

Beköltözhetővé vált az első 3D-nyomtatással, betonból készített ház Hollandiában. A 94 négyzetméter alapterületű épületet Theo Salet, az Eindhoveni Műszaki Egyetem professzora és csapata készítette a várossal és számos vállalattal közösen a Mérföldkő program keretében, az Eindhoven Bosrijk nevű részében található. A szakemberek a házat 24 kinyomtatott betonelemből illesztették össze és így Salet szerint csak a megszokott betonmennyiség felére volt szükség, miközben a tervek szerint meg lehetett valósítani a különböző formákat. Ezzel párhuzamosan az építési időt is sikerült 35 százalékkal csökkenteni.

Az egyetem projektjében öt 3D-nyomtatású házat készítenek. A második egy sokkal nagyobb kihívást fog jelenteni, mert emeletes lesz. A szakértők azért, hogy a falakat ki tudják nyomtatni, acélvázat építettek. A beton abba a formába folyt ki, amelyet az építész korábban digitálisan megálmodott és megtervezett. Amikor az építőanyag egy bizonyos szilárdságot elért, következett a második réteg és a folyamat addig folytatódik, amíg sikerül a teljes magasságot elérni. Időről időre szigetelőanyagot juttatnak be a betonrétegek közé. A 3D-nyomtatás ugyanakkor nem történhet sem túl lassan, sem túl gyorsan, mert akkor a kész struktúra könnyen instabillá válik és az egyes rétegek nem tapadnak egymáshoz. A szakértők számos kísérlet után rájöttek arra, hogy miként lehet tökéletes végeredményt elérni.

2015-ben Amszterdamban már épült 3D-nyomtató segítségével egy négy emelettel és 13 szobával rendelkező ház, míg 2018-ban kiderült, hogy Eindhovenben készülnek a világ első olyan lakóépületei, amelyek megvalósításához 3D-nyomtatót használnak.


Forrás: sg.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner