Hírek / Sport

Belógott a silverstone-i boxba – Sennába és Mansellbe botlott…

2019. július 15. 14:51 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Egy gokartos dzseki és némi vagányság segítette hozzá Christian Hornert élete egyik legszebb F1-es silverstone-i emlékéhez. Elmesélte, hogyan találkozott teljes „illegalitásban” Ayrton Sennával és Nigel Mansell-lel.

 

 

A Forma–1 brit és nem brit résztvevői is örömmel fogadták a hírt, hogy Silverstone 2024-ig bebiztosította helyét a versenynaptárban. A pálya a sportág történetének szerves részét képezi, gyakran emlegetik az F1 bölcsőjeként is az 1950-es legelső bajnoki futam miatt, ám a szigetországiak számára más szempontból is valódi kincs, amire nagyon büszkék.

A brit szurkolók évről évre bizonyítják, hogy igazi – és értő – megszállottjai a Forma–1-nek. Így volt ez már a 80-90-es években is a „Mansell-mánia” idején is. De nem csak számukra számít az autósport Mekkájának a korábbi katonai reptéren kialakított pálya, a paddockban nagyon sokakat köt hasonlóan szoros kapocs hozzá. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke meg is osztott egy történetet, melynek még semmi köze nem volt jelenlegi pozíciójához vagy F1-es tevékenységéhez.

1992-ben, 19 esztendősen fiatal versenyzőként még maga is arról álmodozott, hogy egy nap az F1-es gépcsodákat vezetheti majd Silverstone-ban. Onnan datálódik az egyik legelső és legszebb pályával kapcsolatos élménye is. „Voltam olyan szerencsés, hogy több alkalommal is nyerhettem itt, még az alsóbb kategóriákban is, de a legelső emlékem 1992-ből való, nem sokkal azutánról, hogy letettem a vezetői vizsgát a Volkswagen Bogarammal.”

„Egy Goodyear-teszt volt a pályán júniusban, a nagydíj előtti hónapban. Feltörekvő gokartversenyzőként valahogy sikerült találnom egy rést a kerítésen. Nem tudom, még megvan-e, de a Copes-kanyarnál volt. Keresztülmentem az alagúton, és valahogy sikerült bejutnom a boxutcába. Próbáltam úgy tenni, mintha oda való lennék.”

Az akkor még lényegesen megengedőbb szabályok mellett a ruházata is sokat segített abban, hogy odabent aztán a sportág akkori (egyik) királyával elegyedjen szóba… „Gokartos dzseki volt rajtam, és egyszer csak szembejött velem Ayrton Senna. Óriási pillanat volt ez számomra, mert az egyik hősöm volt. Előtte volt egy jetskibalesete, ami miatt nem ment sok kört. Fölfedezte a gokartos logót a dzsekimen, és elkezdett a gokartozásról kérdezgetni.”

Nigel Mansell és Christian Horner azóta már szabályosabb körülmények között is találkoztak párszor... (Fotó: XPB)

 

Már ez is elég lett volna ahhoz, hogy örökre elraktározza emlékeiben az élményt, ám ezzel még nem volt vége. „Azt gondoltam, ezt már semmi sem überelheti, ennél jobb nap nem létezhet. Ám ezek után sikerült átsurrannom egy garázson, és végül a boxutca elején kötöttem ki, és Nigel meg a Williamsszel tesztelt” – utalt Nigel Mansellre az év világbajnokára. „Sikerült bejutnom a Williams garázsába, és Isten tudja, hogyan, de még hallgathattam is Nigelt. Arról kérdezték, mi gátolja abban, hogy gyorsabban vegye a Beckettset. Emlékszem azt mondta: »Alig tudom a helyén tartani a szemgolyómat, mert annyira gyorsak vagyunk ott!«”

A legelső F1-es beszélgetése volt ez a garázsban, amit aztán még jó sok követett. Alighanem annak is köszönhetően, hogy ez az élmény csak tovább fokozta a sportág iránti lelkesedését. „Óriási élmény volt ez számomra, betetőzte a napomat. Találkoztam Sennával, aztán Mansell-lel, és utána a villámgyors Volkswagen Bogarammal vezethettem haza” – összegezte tökéletes napját.

 

Forrás: FIA, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek