Hírek / Közlekedés és kék hírek

Biztonsági sofőrök nélkül közlekedhetnek Kínában a Baidu robotautói

2022. szeptember 8. 08:00 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

A Baidu nemrég mutatta be az Apollo RT6 nevű robottaxiját, amelynek levehető a kormánya és amely már jövőre az utakon lesz, amennyiben a helyi hatóságok is jóváhagyják. Li Zhenyu, a társaság alelnöke elmondta, hogy az Apollo RT6 szoftverének vezetési tudása megfelel egy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező, képzett emberi sofőrének.
 
Az óriáscég most bejelentette, hogy a robotjárművei Csungkingben 30 négyzetkilométeres, míg Vuhanban 13 négyzetkilométeres területen vészhelyzetekben beavatkozó biztonsági sofőrök nélkül közlekednek. Kínában a Baidu kapta meg első vállalatként azt a licencet, amely lehetővé teszi a számára a teljesen autonóm robottaxik közlekedtetését a közúti forgalomban. A licencek egyelőre kizárólag Csungking és Vuhan területére vonatkoznak, továbbá csak nappal érvényesek.
 
A társaság hangsúlyozta, hogy mindez fordulópontot jelent az ázsiai államban az önállóan közlekedő autók területén. A két helyi metropoliszban 5-5 robottaxi közlekedik. A társaság már tárgyalásokat folytat arról, hogy a szolgáltatást kiterjessze az olyan nagyvárosok területére is, mint Peking és Sanghaj. Az óriáscég már több mint egymillió utat teljesített tíz kínai városban. A Baidu a Toyota által is finanszírozott Pony.ai nevű startuppal fut versenyt, utóbbi gépkocsijai ugyanis Pekingben korlátozottan közlekedhetnek, vagyis biztonsági sofőrnek is jelen kell lennie.
 
Forrás és kép: sg.hu


next 5

A mi világunk

Hírek