Hírek / Közélet

Boldog Birodalom napját! – Ma van a nemzetközi Star Wars nap

2021. május 4. 07:00 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Május 4. a hivatalos Star Wars nap, az univerzum rajongóinak örömünnepe. De miért pont május 4. lett a dátum? És mi köze ehhez a briteknek?

A Star Wars immár több mint negyven esztendeje tartja lázban és köti össze a legkülönfélébb embereket. A kezdetben háromrészes saga köré mára igazi kultusz épült és aligha van olyan ismerősünk, aki ne tudná, kicsoda Darth Vader.

A dátum eredete egy angol szójáték. A filmek visszatérő mondata, „Az Erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani.

A szójáték a Csillagok háborúja IV: Egy új remény 1977-es bemutatója után két évvel lett ismert. 1979. május 4-én, Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének megválasztása után pártja a következő hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations."

Az évek során a már május 5-ét is bevonták az ünnepbe az előzménytrilógia harmadik epizódjára, a Sithek bosszújára (Revenge of the Sith) utalva és azon a napon is ünnepelnek (Revenge of the Fifth).

A tavalyi Star Wars napon zárták le az akkor már 12 éves múltra visszatekintő Clone Wars sorozatot, ugyanis az utolsó epizód megjelenésének időpontját május 4-re időzítették, továbbá aznap lett elérhető a Disney+ streaming-szolgáltatásában a Skywalker kora című, kilencedik epizód is.

Az idei Star Wars napon bemutatják a Bad Batch című animációs sorozat első részét, amely a Clone Wars záróévadában megismert speciális, génhibás klónokból álló osztag történetét mutatja be a Köztársaság bukása és a Birodalom felemelkedése idején.

Nem áll meg az élet a messzi-messzi galaxisban

A franchise az ellentmondásosra sikeredett folytatástrilógia és az önálló spin-off filmek után sem hagyja magára a rajongókat. Az évtized egyik nagy projektje a Köztársaság Fénykora nevet viseli, amely egyfajta multimédiás történetmesélés lesz, melynek kezdetét egészen 300 évvel Baljós Árnyak eseményei előtt veszi fel.

A The Mandalorian című sorozat elsöprő sikere után számos új sorozatot is bejelentettek, így a messzi-messzi galaxis még több történetével és még több időszakával ismerkedhetünk meg.
A Birodalom napja

Május 4. azon túl, hogy hivatalos Star Wars nap, egyes rajongók (attól függően, hogy az Erő melyik oldalával szimpatizálnak) olykor a Birodalom napjának nevezik.

A birodalom napja kifejezés a valóságban is ismert a Brit Birodalomból, csak ott éppen május 20-ra esett (később a Brit Nemzetközösség napjára változtatták).

A sors furcsa fintoraként épp május 20-án mutatták be a Birodalom visszavág című epizódot, így a Birodalom napja is újjáéledt.

De a Star Wars Rebels című sorozatból megtudhattuk, hogy a messzi-messzi galaxisban is van Birodalom napja, nevezetesen, amikor Palpatine kikáltotta az első Galaktikus Birodalmat a Sithek bosszúja című részben. A Birodalom napját az univerzumban minden évben megünnepelték szerte a Palpatine fennhatósága alá tartozó területeken leginkább katonai felvonulásokkal és az Uralkodó beszédeinek vetítésével.

De bárhogy is nevezik, akár Birodalom napjának, akár az Erő ünnepének, május 4-e minden Star Wars-rajongó szívében különleges helyet foglal el.

Forrás: hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner