Hírek / Kultúra

Borok és sajtok párosítása

2021. augusztus 11. 07:15 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Azt szinte mindenki tudja, hogy a sajt kiemeli a bor zamatát. Azt már jóval kevesebben, hogy ahhoz hogy ezt a hatást el is érjük, néhány alapszabályt bizony be kell tartani:
 
  1. A sajt csak az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűri meg.
  2. Tévhit, hogy a sajtokhoz inkább a testesebb vörösborok illenek. Sőt! Vaktesztek alapján a kifejezetten vékony vörösök és bizonyos fehérborok jobban működnek a sajtokkal.
  3. Nagyon fontos az is, hogy a sajtnak és a bornak egyforma intenzitású ízei legyenek. Fiatal, friss sajtokhoz könnyebb, üdébb, lendületesebb borokat párosítsunk, míg érettebb, összetettebb ízvilágú sajtokhoz, érettebb, testesebb borokat ajánljunk!
A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlunk. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, így nagyot nem hibázhatunk, de kiindulhatunk a sajt íz-, aromavilágából és így kereshetjük a "nagy párosokat".
 
A könnyed friss sajtok - melyek lényegében érlelést nem kapnak - a könnyed, friss, üde, jó savszerkezetű, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borokkal társíthatók legjobban.
 
A nemes penésszel érlelt lágysajtok (camembert, brie és társaik) a könnyedebb, nem túl tanninos, inkább gyümölcsös jellegű vörösborokat szeretik.
 
A rúzsos bevonatú lágysajtok - melyek ízvilága erőteljesebb, markánsabb - testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késői szüretből származó, érlelt fehér borokkal, vagy jól összeérett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobbak.
 
A félkemény sajtok mellé - érettségüktől és érleltségüktől függően - a közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges. Ez utóbbiak közül részesítsük előnyben az olyan legömbölyödött és csersavban nem túl gazdag, bársonyos vörös fajtákat, mint a pinot noir, merlot, kadarka, kékoportó.félkemény sajtok, kecskesajtok, rokfort típusú sajtok.
 
A kecskesajtok jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal, főképpen sauvignon blanc-nal, vagy szép roséval szeretnek a legjobban együtt lenni. Ha alaposan érlelt a kecskesajt - ez nálunk nagyon ritka - akkor nagyobb formátumú, testesebb fehérrel, esetleg könnyebb vörössel érdemes kísérni.
 
A kékpenészes rokfort típusú sajtok esetén többféle sikeres párosítás is lehetséges. Nagy formátumú, nagyon érett kerek vörösborok, vagy a kései szüretelésű természetes édesborok közül a nem túl édesek és jó savúak, pl. tokaji édes szamorodni, alacsonyabb puttony számú aszúk, aszú fordítás és hasonlók gyönyörű harmóniákra képesek. A márkás száraz (brut) pezsgő is szépen kíséri a legtöbb érlelt sajtfélét.

Sajttípus

Hozzáillő bor

Átlagos Brie

Cabernet, Beaujolais

Camembert

Cabernet, Chenin Blanc

Cheddar, eros

Cabernet, Rioja, Sauvignon Blanc

Cheddar, lágy

Champagne, Chardonnay

Cheshire

Rizling

Danish Blue

Cabernet

Edami

Rizling, Champagne

Feta

Beaujolais

Gorgonzola

Sauternes - Bordeaux

Gouda

Rizling, Champagne

Göcseji Csemege

Szekszárdi Kadarka

Gruyere

Chardonnay, Sauvignon Blanc

Karaván

Juhfark

Kecskesajt

Sancerre, Vouvray

Köményes

Fűszeres tramini

Krémsajt

Cirfandli

Márványsajt

Portói, Madeira, Sherry

Medve

Bátaszéki Sauvignon Blanc

Pannónia

Villányi Kékoportó

Premium Brie

Champagne, Sherry

Roquefort

Portói

Sport sajt, Tartare

Egri leányka, Sauvignon Blanc

St. Agur

Badacsonyi Muskotályos

Stilton

Portói

Swiss

Fűszeres Tramini

Tihany Camembert, Geramont

Cserszegi Fűszeres

Trappista

Egri Bikavér

 

Forrás:torzsasztal.hu
Kép: borsuttogo.hu


next 5

A mi világunk

Hírek