Hírek / Közélet

Címkék

#bor #bortanácsok

Bortanácsok kezdőknek

2022. február 13. 07:00 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Minél idősebb egy bor, annál jobb és értékesebb. Valóban így van? Vagy a boroknak is van szavatossági idejük?
 
Az Agroinform.hu összegyűjtötte, mit érdemes tudni a borok eltarthatóságáról.
 
A bor eltarthatósága függ attól, hogy honnan származik, hogyan és mikor készült, és attól is nagyban függ az, hogy meddig áll el a bor, hogy helyesen tároltuk-e.
 
A reduktív eljárással készült fehér- és rozéborok, célja az elsődleges gyümölcsös aromák kinyerése és a frissesség megőrzése. A bor ezeket a tulajdonságokat azonban csak rövid ideig képes megőrizni, tehát a reduktív eljárással készült borokat nem érdemes hosszú éveken át őrizni. A borászok ezeket a borokat kifejezetten friss fogyasztásra ajánlják, tehát legkésőbb egy-két éves korukban érdemes elfogyasztani a reduktív eljárással készült borokat.
 
Mint mindenhol, kivételek itt is vannak, például a hárslevelű két év után is élvezetes ízélményt nyújt.
 
Az oxidatív borok hordóban érlelve készülnek és sokkal hosszabb idejű tárolásra is alkalmasak. Azonban az ezzel a módszerrel készült borok sem tarthatók el örökké, mert az oxigén egy idő után módosítja a bor összetételét. A magasabb tannintartalmú vörösborok alkalmasak akár 5-6 éves tárolásra, ám kiemelkedő minőség esetén ez még több, akár 8–12 év is lehet.
 
Azonban egyes vörösborokat szintén érdemes frissen fogyasztani, ilyen például a kadarka vagy a pinot noir. A sokáig tárolható vörösborok közé tartozik a bikavér vagy a bordói típusú borok.
 
A borok eltarthatósága szempontjából nagyon fontos tényező az ital évjárata. Az adott időszak időjárási körülményei hatással vannak a bor minőségére, ami pedig az eltarthatóságra.
 
A magas alkoholtartalmú borok tovább elállnak, valamint a magas maradékcukor-tartalmú nedűk is. Egy tokaji szamorodni akár 30-40 évig is eláll, sőt egy öt-hat puttonyos aszúesszencia akár száz évig is.
 
A borok „élethosszának” fontos tényezője az is, hogyan tároljuk. A fény és a meleg károsan hat a borra. A hosszabb ideig tárolni kívánt borokat hűvös, száraz helyre kell tenni, védve a hőingadozástól. A legideálisabb tárolási hőfok 7 és 15 Celsius-fok között mozog. Fektetve tároljuk, így nem szárad ki a dugó.
 
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy bor „megromlott”?
Ha a dugó és a bor szintje között jókora hézagot látunk, akkor valószínűleg a tartalma már nem fogyasztható. A címke foltossága is erre utal, ez azt jelenti, hogy a bor szivárog a nem megfelelő tárolás miatt.
 
A megváltozott illat, például ha ecetes, dohos mellékillata van, vagy megváltozott a színe, ha más az íze, savanykásabb, édesebb vagy esetleg szénsavas, akkor már biztosan nem alkalmas a fogyasztásra.
 
 
Fotó: Unsplash.com
Forrás: agroinform.hu, ridikul.hu 
 

Címkék

#bor #bortanácsok


next 5

A mi világunk

Hírek