Hírek / Közélet

Bőven az uniós átlag fölött áll a magyar gázkészletek mennyisége, a németek viszont aggódhatnak

2022. augusztus 9. 06:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A teljes téli lakossági földgázfelhasználás több, mint 80 százaléka már a hazai gáztározókban van – erről számolt be az M1-nek egy szakértő. Tóth Máté szerint a különleges földgázkészlettel kiegészülő hazai biztonsági tartalékok fedezik a fűtési időszakban az ország igényeit, így nem kell attól tartani, hogy hideg lesz a téli hónapokban a lakásokban. Németországban ugyanakkor egyre súlyosabb méreteket ölt az energiaválság. Egyes becslések szerint a német gyárak és vállalatok fele leállhat, ha gázhiány lép fel az országban – hangzott el az M1 Híradóban.

A német nagyipari vállalatok is kongatják a vészharangot az országot sújtó energiaválság miatt. Szakértők szerint ha bekövetkezik a legrosszabb, és gázhiány lép fel, akkor a német gyárak akár fele leállhat, ami több ezer munkahely megszűnésével járna.

Enyhítendő a válságot a német kormány úgy döntött, hogy elhalaszthatja a még megmaradt három német atomerőmű eredetileg az idei év végéig tervezett bezárását.

A német kormánynak azonban nem csak az ipart sújtó válsággal kell szembenéznie. A jövőben háztartásonként több száz, de akár ezer euróval, vagyis akár négyszázezer forinttal emelkedhetnek évente a gázt használó német háztartások költségei.

Októbertől ugyanis a német kormány a fogyasztókra hárítja azt a veszteséget, amit a szolgáltatók az emelkedő beszerzési költségek miatt – állítólag – elszenvednek.

A német kancellár, Olaf Scholz az ARD német közszolgálati csatornán azt mondta, aggódik, hogy télen zavargások lesznek a magasabb gázszámlák miatt.

Scholz kormányának zöldpárti politikusa, a gazdasági miniszter, Robert Habeck igyekezett ösztönözni a lakosokat a spórolásra.

A Spiegelnek egy interjúban azt mondta, hogy ő már nem tudná tovább csökkenteni a zuhanyozással töltött időt, mert, mint fogalmazott, ő soha életében nem zuhanyozott öt percnél hosszabban.

A német vészhelyzeti forgatókönyv szerint az első lépés, hogy a gázüzemű erőműveket át kell állítani olajra, hogy a most érkező gáz a tárolókban maradhasson – mondta a Klímapolitikai Intézet igazgatója az M1-en. Litkei Máté arról beszélt, hogy ezt követően van egy kikapcsolási sorrend. Elsőként a német gyárak, vállalatok, majd pedig a kórházak, a védelmi infrastruktúra és az élelmiszergyártás következik.

„A háztartások ellátása az utolsó, legsúlyosabb esetben kerülhet veszélybe, de jelenleg beláthatatlan, hogy ez a sor hol fog megállni. Hiszen a német tárolók azok szépen töltődnek, viszont csak 20 százalékon érkezik az Északi Áramlaton a gáz, tehát nem abban az ütemben, ahogy azt november elsejére szerették volna föltölteni” – fogalmazott a szakértő. Hozzátette, hogy a tél elején még nem lesz gond, azonban januárban, februárban már akár gázhiány is lehet.

A Török Áramlat gázvezetéken és a baumgarteni osztrák határponton át folyamatosan érkezik Magyarországra a gáz.

Jó ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése – mondta Tóth Máté energiajogász az M1-en.

„Nagyjából már egy ilyen 54 százalékos feltöltöttség tapasztalható a tárolóknál, ami azért nagyon jó, mert ez a teljes téli lakossági földgázfelhasználás-igénynek a 84 százalékát jelenti, tehát már augusztus elején egy elég kényelmes helyzetben vagyunk, főleg, hogyha megnézzük a nyugat-európai országok hasonló mutatóit” – árulta el az energiajogász.

A szakértő emlékeztetett: a hazai gázellátás biztosítása két szintből állt, a kereskedelmi tárolói kapacitás felett van Magyarország biztonsági földgázkészlete, ami 1,2 milliárd köbméter. Ez egészül most ki azzal a különleges földgázkészlettel, ami plusz 700 millió köbméter gázt jelent. Tóth Máté szerint ezek a tartalékok biztosítják majd télen az ellátást.


Forrás: M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner