Hírek / Sport

Címkék

#sport #olimpia #sakk

Budapest a szavazatok 99 százalékával megkapta a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát

2020. december 7. 07:00 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Budapest a szavazatok 99 százalékával megkapta a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát, Szabó László, a szövetség elnöke pedig szeretné megújítani a sakkozást.
 
Diplomáciai szempontból mit mutat, hogy Budapest megkapta a 2024-es sakkolimpia rendezését?
 
Elsősorban rengeteg ember rengeteg munkáját. Ennek a sikernek három összetevője van – mondta Szabó László, a hazai sakkszövetség elnöke. – Az első a magyar sakk gazdag története, Kempelen Farkas sakkozógépétől kezdve Élő Árpádon és a Portisch Lajos nevével fémjelzett aranygeneráción át Polgár Judit elképesztő eredményeiig az a nemzetközi hatás, amit mi, itthon hajlamosak vagyunk rangján alul kezelni. Külföldről máshogy látják, ezért Magyarország mindig tényező, ha egy nagy nemzetközi sportesemény megrendezésére jelentkezik. A másik az elmúlt másfél év sportdiplomáciai munkája, 2019 nyarától dolgozunk ezen a projekten, ami állandó utazással, tárgyalással, érveléssel telt, hogy meggyőzünk mindenkit, miért minket válasszanak. A harmadik pedig az, hogy remek pályázatunk volt. A prezentáción nem is versenyről, hanem egy vízióról beszéltem, hiszen terveink szerint a 2024-es torna megújítaná a magyar és nemzetközi sakkozást.
 
Mire gondol?
 
Ez lesz az első 5G-s sakkolimpia, mikor nemcsak élőben lehet követni a versenyt, de magukat a meccseket is a szobába lehet hozni otthon. Zöld sakkolimpiát szeretnénk, hogy ne menjen a környezet kárára, ezért a versenyzők biciklivel közlekedhetnének a hotel és a versenyhelyszín között. Azonos számú férfi és női csapat indulását szeretnénk. A sakk megújításának víziója ez.
 
Mekkora lesz az esemény költségvetése?
 
Válasszuk ketté a választ. Az egyik maga a torna megrendezése, a helyszín, a szálloda, a díjak, amelyek nagyságrendileg több milliárd forintot jelentenek, erről még a FIDE-vel is egyeztetni kell. De a kormány és a fővárosi önkormányzat, mint befogadó garanciát vállalt, hogy meg tudjuk rendezni az eseményt, sőt, e nélkül nem is pályázhattunk volna. A másik a Maróczy-program, amely 2020 és 2024 között jelöli ki a magyar sakk fejlesztésének irányait, reméljük, a kormány méltónak találja a támogatásra. Most 2024-ig látunk előre, amikor is a világ sakkja idejön és ránk figyel, nekünk az a feladatunk, hogy a magyar sakktársadalmat, a sakkot szeretőket addig is segítsük.
 
Hol lesz az olimpia helyszíne?
 
Egy ilyen torna megrendezéséhez kilencezer négyzetméter területre van szükség, ez magába foglalja a játékteret, a kiszolgáló létesítményeket, a sajtóközpontot, a bírók termeit, a pihenő és elemző szobákat. A helyszín a Hungexpo lesz, ahol ezer táblán játszanak majd egyszerre. A résztvevőket három-négy szállodában tervezzük elhelyezni, Budapest központjában. A sakkolimpia tizenhárom napig tart majd, 2024. szeptember 11-én 18.30-kor kezdődik a megnyitó ünnepség.
 
Milyen magyar válogatott indul az olimpián?
 
Könnyebbség, hogy a házigazda akár három-három csapatot is indíthat, ami óriási távlatot nyit a fiatal sakkozók előtt. Abban biztos vagyok, hogy az A-válogatottban a legjobbjaink versenyeznek majd, a, B- és C-válogatottba pedig odaérhetnek azok is, akik most még nem tartoznak a közvetlen élvonalba, de addig bizonyíthatják, hogy méltók rá. Kérvényezni fogjuk a FIDE-ről, hogy egy fogyatékos sakkozókból álló csapatunk is indulhasson az integráció jegyében, azaz akár hét magyar együttes is táblához ülhet. Szeretnénk a magyar sakktársadalom önbecsülését is emelni ezzel.
 
Most mi a következő lépés?
 
Meg kell kötni a megállapodást a FIDE-vel, ami egy újabb tárgyalássorozatot jelent, és amit január végére le szeretnénk zárni és minden részletet tisztázni. Szeretnénk felállítani egy nemzetközi védnöki testületet a sakkszervezetek képviselőivel, hogy a tapasztalataikkal segítsenek, és egy hazai szervezőbizottságot, amely a kormány, a főváros, a Magyar Sakkszövetség képviselőit tömöríti, és mindenkit, akinek köze lesz a 2024-es budapesti sakkolimpiához.
 
Mekkora lesz a jelentősége magyar sakk szempontjából?
 
A jó oldaláról nézzük a dolgokat. Van egy, a világranglistán 13. helyezett férfi sakkozónk, két ifijátékosunk, Gaál Zsóka és Karácsonyi Kata, akik a világ legjobbjai közé tartoznak a korosztályukban, az online sakkolimpián idén hatodik lett a magyar válogatott, Rapport Richárd Bundesligát nyert idén a csapatával, és versenyzőink az összesített Élő-pontok alapján remek helyen állnak. A sakk változik, a pohár inkább félig tele van, a sakkolimpia pedig nagy lehetőség ezt tovább tölteni.
 
Forrás és kép: nemzetisport.hu

Címkék

#sport #olimpia #sakk


next 5

A mi világunk

Hírek