Hírek / Közélet

Ciprus is aggódik az uniós olajembargó miatt

Május 7. 06:23 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Ciprus, Görögország és Málta elvárja, hogy az Európai Unió tekintettel legyen aggodalmaikra az orosz nyersolaj embargójáról szóló javaslat részleteinek kidolgozásánál - közölte pénteken Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök athéni látogatásán.
 
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát az ukrajnai hadművelet nyomán hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig kellene megszüntetni. Több állam már jelezte, hogy felmentést kér ezen szankciós intézkedés alól.
 
A brüsszeli elképzelés egyben megtiltaná az uniós tagállamokban bejegyzett hajózási vállalatoknak az orosz kőolaj szállítását. Ciprus, Görögország és Málta jelentős hajólogisztikai központokkal rendelkezik, és az unióban nekik van a legnagyobb kereskedelmi flottájuk.
 
Anasztasziadisz a görög miniszterelnökkel, Kiriákosz Micotákisszal tartott megbeszélését követően újságíróknak nyilatkozva elmondta: „közös álláspontjuk”, hogy figyelembe kell venni Athén, Valletta és Nicosia aggályait a szankciókat érintő meghatározott ügyekben.
 
„Mindketten világosan megmondtuk. Ellenezzük az orosz inváziót, és természetesen támogatjuk a szankciókat. De ezeknek célzott szankcióknak kell lenniük, nem pedig olyanoknak, amelyek szelektíven egyes tagállamok érdekeit szolgálják másokéval szemben” – fogalmazott a ciprusi elnök.
 
Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter pénteken a helyi közszolgálati televízió műsorában kijelentette, hogy Ciprus nem engedheti meg kulcsfontosságú iparágainak összeomlását a szankciók miatt.
 
„Kulcsfontosságú iparágaink a turizmus, a tengeri szállítmányozás és a szolgáltatások” – mondta a külügyi tárcavezető, hozzátéve, ha ezek bármelyike veszélybe kerül, magával ránthatja a sziget gazdaságát.
 
Kaszulidesz hangsúlyozta: nem szabad olyan büntetőintézkedéseket hozni, amelyek sokkal nagyobb kárt okoznak az uniós tagállamoknak, mint Oroszországnak. A ciprusi diplomácia vezetője egyben egy új európai biztonsági struktúra kiépítését szorgalmazta az ukrajnai konfliktust követően, tekintettel arra,hogy az eddigit lerombolták.
 
A görög kormány egyik tisztségviselője időközben közölte, hogy a büntetőintézkedések kidolgozásáról még folynak az egyeztetések Brüsszelben, és Athén tiszteletben fog tartani bármely közös döntést.
 
Az Európai Bizottság pénteken közzétett, módosított javaslata – a görög, a máltai és a ciprusi aggályok eloszlatása érdekében – már három hónapos átmeneti időt biztosítana az eddig egy hónap helyett, mielőtt életbe léptetné az orosz olaj tengeri szállítására vonatkozó uniós tilalmat.
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner