Hírek / Közélet

Csak a zászlófelvonást teszi lehetővé a járványhelyzet

2020. október 23. 08:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Március 15. és augusztus 20. után, az október 23-i nemzeti ünnepet is megzavarja a járvány. A hagyományos fáklyás emlékmenet is elmaradat ma a Műegyetem és a Bem tér között.Pénteken felvonják a nemzeti lobogót reggel a Parlament előtt, de a folytatás nem úgy alakul, mint az elmúlt években – közölte az M1 Híradója.
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg. Mától Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók, este fényfestések lesznek láthatók.
 
Október 23-án, péntek reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti zászlaját a budapesti Kossuth téren, később pedig átadják a Magyar Becsületrendet.
 
Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének engedélye után katonai tiszteletadás mellett, ahogy minden évben úgy tavaly is a Himnusz hangjaira vonták a magasba a nemzeti lobogót. 1990 májusa óta a forradalom és szabadságharc október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe, amelynek alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket.
 
A kormány a járványügyi helyzetre való tekintettel úgy döntött, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc idei kormányzati programjaiból csak az ünnepélyes zászlófelvonást tartja meg, katonai tiszteletadás mellett.
 
Egyúttal azt kérik az állami szervektől és önkormányzatoktól, hogy ezt tartsák irányadónak, valamint a megemlékezés során kerüljék a sok embert mozgató rendezvények megszervezését. Erre az országos tiszti főorvos is felhívta a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs egyik korábbi tájékoztatóján.
 
Müller Cecília hozzátette: rendkívül fontos a védekezési intézkedések betartása ahhoz, hogy a járványgörbét el lehessen laposítani.
 
A kormány a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett október 23-ai központi események legtöbbje idén elmarad. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy így is lesznek programok október 23. és november 4. között, amelyekre érdemes figyelni.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: csepel.info


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner