Hírek / Közélet

Csúnya szó miatt börtönbe kerülhet egy brit nő

2021. február 6. 08:30 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Két év börtönre is ítélhetik az Egyesült Arab Emírségekben azt a brit nőt, akit a lakótársa jelentett fel a rendőrségen, mivel a vele folytatott privát WhatsApp-beszélgetésben a „fuck you” angol kifejezést használta.
 
A büntetlen előéletű 31 éves brit nő 2018 óta dolgozott HR-menedzserként Dubajban egészen idáig mindenféle probléma nélkül, most azonban egy „elfajult” home office-vita miatt fenekestül felfordulhat az élete.
 
A nőt ukrán lakótársa jelentette fel a rendőrségen, mert a kettejük WhatsAppon folytatott privát beszélgetése során a „fuck you” angol kifejezést használta, mellyel a jelek szerint vérig sértette „áldozatát”. Az említett káromkodást megelőzően a két hölgy egyébként arról folytatott fontos, és a jelek szerint heves eszmecserét, hogy ki használja az ebédlőasztalt az otthoni munkához – számolt be róla a Daily Mail.
 
A repülőtéren érte a meglepetés
 
Az egészen szürreális történet újabb csavarja, hogy a vádlott csupán akkor értesült a vele szemben folyó eljárásról, amikor honvágya miatt haza akart költözni Nagy-Britanniába. A nő már minden csomagját feladta, és épp a repülőtéri beléptetőkapun akart átjutni, amikor a hatóságok letartóztatták.
 
Miután rendőrkapitányságról rendőrkapitányságra szállították, kiderült, hogy lakótársa panaszt nyújtott be ellene a vita miatt. Most két év börtön vagy súlyos pénzbüntetés várhat rá, mivel lakótársa nem hajlandó visszavonni a feljelentést.
 
A brit hölgy elképedve fogadta lakótársa kicsinyességét, a Sun brit napilapnak elmondta,
 
könyörgött neki, hogy vonja vissza a panaszt, de erre a sértett csak annyit felelt, szerinte „ez egy büntetőjogi ügy”.
Az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi hatóságának meghallgatásakor azt mondta: „Soha nem vártam volna, hogy egy európai így kihasználja az Egyesült Arab Emírségek szigorú törvényeit. Közös lakásban éltünk, jól megvoltunk egymással.
 
Soha életemben nem szegtem törvényt, megdöbbentő, hogy most egy bűncselekmény vádlottja lettem egy privát WhatsApp-beszélgetés miatt.”
Hozzátette, még furcsább az, hogy hónapokkal korábbi üzenetekről van szó, mégis csak akkor értesült a feljelentésről, amikor az összes személyes tárgyát elküldte Nagy-Britanniába.
 
Bárkivel megtörténhet
A nőt képviselő Radha Stirling ügyvéd csütörtökön nyilatkozatban figyelmeztette az Egyesült Arab Emirátusok látogatóit arra, hogy ez bárkivel megtörténhet, és az ország szigorú kiberbűnözésről szóló törvényei miatt már számos külföldi állampolgárt tartóztattak le.
 
„Az Egyesült Arab Emírségek látogatóit letartóztathatják, őrizetbe vehetik és büntetőeljárás alá vonhatják káromkodás, a pillanat hevében elhangzott sértő nyilatkozat vagy becsmérlő megjegyzés miatt, és az Egyesült Arab Emírségek kiberbűnözésről szóló törvényei extraterritoriálisak, vagyis a sértő nyilatkozatot akár más országból is tehették volna”
– mondta a brit nő ügyvédje.
 
Kiemelte, hogy ezeknek a törvényeknek az abszurditása lehetővé teszi, hogy a férjek és feleségek, kollégák, barátok, iskolás gyerekek, bosszúálló, gonosz személyek és provokátorok kijátszhassák a „börtönkártyát” azokkal az emberekkel szemben, akikkel kapcsolatban állnak. Sőt, a feljelentéshez még csak ismerniük sem kell őket.
 
„A teljesen idegenek is feljelentést tehetnek a közösségi médiában általuk sértőnek tartott kommentekről a hatóságoknál, és a törvények értelmében eljárást indítanak a kommentelő ellen, melynek következtében pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is sújthatják” – fogalmazott.
 
A jogi eljárások Dubajban igencsak hosszadalmasak, ezért akár hónapokig is eltarthat, amíg egy ilyen komolytalan eset végigfut a helyi igazságügyi rendszeren, ezzel véget nem érő szenvedést okozva a vádlottnak.
 
 
Forrás: Daily Mail, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek