Hírek / Egyéb/Archív

Disznóvágás hegyek Tiszaszigeten

2019. február 10. 16:24 Egyéb/Archív | Szerző: Tobak Dalma

A főböllér, Csiszár Róbert végezte el a "szakmunkát", azaz ő bontotta a  közel 130 kilós disznókat. A főszakács, Bálint Sándor, akit csak Klinkó Sanyiként ismernek a környéken pedig az asszonyok segítségével az ilyenkor hagyományos reggelivel foglalatoskodott az udvaron felállított sátor végében.
 
Tokaszalonna, fokhagymás máj, tarja, szűzérmék és természetesen hagymás vér készül – árulta el a főszakács.
 
A gazdakör és az önkormányzat által szervezett böllérnap nem múlhatott el pálinka nélkül. Az egyik lelkes résztvevő elárulta, tavaly nagyon rossz idő volt, esett az eső, kellett a melegítés, akkor 17 liter pálinka fogyott.
 
Ahogy telt az idő egyre többen érkeztek a reggelire. A reggeli közben a település új plébánosa, a Makóról érkezett Gyenes Csaba egy különleges, disznóvágás után készített étel receptjét osztotta meg a résztvevőkkel:
 
A szíve-nyelve levest a disznótor után szokták készíteni. A szívet, nyelvet, vesét, tüdőt meg kell abálni, felkockázni. A levest tejföllel, ecettel besűrítjük, bezöldségezzük, mint egy gulyáslevest, majd a végén főtt tojást teszünk bele. Kiváló savanykás egytálétel és kenyérrel.
 
Később, amikor már teljesen feldolgozták a két disznót, gazdag húsleves, pörkölt és töltött káposzta készült, amit már élőzene mellett fogyasztott el a közel 280 résztvevő.

 

Forrás és kép: delmagyar.hu


next 5

A mi világunk

Hírek