Hírek / Kultúra

Dömötör Mihály nemcsak képekben beszélgetett

2019. május 4. 18:17 Kultúra | Szerző: Kutasi Roland

Feszületek, helyszínek, emlékek

Párbeszéd címmel tartott tárlatvezetést az Alföldi Galériában Dömötör Mihály fotóművész és Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze az alkotó Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című kiállításán. A péntek délutáni programon a látogatók maguk is kezdeményezhettek diskurzust a művésszel.

Dömötör Mihály szólt arról, hogy a múzeumi műtárgyfotózás mellett hogyan érintette meg a feszület, mint szakrális tartalommal és esztétikai értékkel is bíró jelkép fényképezése, hozzátéve: bár a fekete-fehér képrögzítés nem mutatja meg az eredeti színeket, mégis többletet adva értelmezi át a szemmel látható valóságot.

A tárlatvezetés résztvevői megtekintették a számos helyszínen, Prágában, a Balaton mellett, Szamosújváron, vagy épp itt, Hódmezővásárhelyen készült fotókat, miközben a művész felidézte a képek készítésének történeteit.

Dömötör Mihály szólt arról is, hogy egy-egy fotó hatását a befogadó személye is meghatározza. Mint elmesélte, a kiállításon látható, a Nagymágocson fotózott feszület fotója előtt nemrég egy idős hölggyel beszélgetett. A néni gyermekkorában a nem sokkal később elhunyt édesapjától egy hasonló formájú feszületet kapott ajándékba, melyet azóta is őriz, s a nagymágocsi fénykép szeretett édesapjának emlékét idézi fel.

Dömötör Mihály kiállítását az érdeklődők május 12-ig tekinthetik meg az Alföldi Galériában.

(Forrás: Tornyai János Múzeum, Arany-Tóth Attila)


next 5

A mi világunk

Hírek