Hírek / Közélet

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs akadálya a gyermekvédelmi népszavazásnak

2022. január 7. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Az Alkotmánybíróság (AB) a csütörtöki napon megállapította, hogy a népszavazás ellen beadott indítványok nem megalapozottak, így végre a magyar emberek közvetlenül is elmondhatják véleményüket gyermekvédelem ügyében – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.
 
Ezzel kapcsolatban korábban ifj. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, hogy ha a kormány megerősítést kap a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseiben, az „dupla legitimációt” ad számára – mondta alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió műsorában.
 
Majd kifejtette, hogy a népszavazás arról szól majd, támogatják-e az emberek azt, hogy a kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülők hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak, akár nemi átalakító műtéteket vagy beavatkozásokat népszerűsítsenek, szexuális médiatartalmakat korlátlanul mutassanak be, vagy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg.
 
Megjegyezte: ezekről a témákról időközben kiderült, hogy nem evidensek az Európai Unióban. Holott teljesen egyértelmű, és ezt a polgári jog évtizedek óta – még a kommunizmusban is – úgy szabályozta Magyarországon, hogy a cselekvőképtelen 14 év alattiak nem csupán egy speciális sérülékeny csoportba tartoznak, hanem a mozgásterük is más – mutatott rá.
 
Ahogy arról novemberben a hirado.hu is beszámolt: az Országgyűlés november 30-án elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást. Az erről szóló határozat szavazásán a kormánypárti képviselők mellett csak néhány független képviselő vett részt, az ellenzéki frakciók nem voksoltak.
 
A gyermekvédelmi népszavazás kérdései pedig a következők:
 
  1. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  2. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  3. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  4. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner