Hírek / Közélet

Svájcban már az adó is fizethető bitcoinban

Február 23. 07:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Zug kantonban a lehetőséggel ettől a héttől élhetnek a felhasználók.

Heinz Tännler, Zug kanton pénzügyi igazgatója kijelentette, hogy a helyi lakosok akkor egyenlíthetik ki az adókötelezettségeiket bitcoinban vagy ethereumban, ha az összeg nem haladja meg a 100 000 svájci frankot. A szakember hozzátette, hogy a "Kripto-völgy" otthonaként a számukra fontos, hogy a digitális pénzek mindennapi használatát ösztönözzék és egyszerűbbé tegyék. Azoknak, akik használni szeretnék a szolgáltatást, az illetékes pénzügyi hivatal e-mailben küldi el a szükséges QR-kódot. A tranzakciókat a Bitcoin Suisse nevű helyi szolgáltató segítségével lehet lebonyolítani.

A kanton névadójának számító Zug város már 2014-ben ismertté vált, mint az első bitcoin-elfogadó város. A helyiek nyitottságát jól jellemzi, hogy Vitalik Buterin, az ethereum létrehozója is a településen telepedett le. A döntésében szerepet játszott a rendkívül liberális helyi szabályozás. Az ambíciózus digitális úttörők így szabadon és zökkenőmentesen megvalósíthatták a projektjeiket és összegyűjthették az azok finanszírozásához szükséges dollár- vagy svájci frankmilliókat.

2018 óta rendkívül sok új startup jelent meg nem csupán a "Kripto-völgyben", hanem egész Svájcban. Azon vállalkozások száma, amelyek a tavalyi esztendő első felében a blokklánc technológiával foglalkoztak 919 volt, ez 77-tel nagyobb a 2019-es számnál. E vállalatok közül 439 működött Zug kantonban, 161 Zürich területén, 84 Liechtensteinben, 49 Genfben és 44 Tessinben. Az 50 legnagyobb cég 2020 közepén 36 milliárd dollár értékű piaci kapitalizációt tudott megvalósítani, az összeg jelentős része az ethereumhoz kapcsolódott.

Tavaly szeptemberben a berni parlament a technika fejlődéséhez igazította a jogszabályokat, így a jogi akadályok elhárultak a technológia alkalmazása elől és lehetőség nyílt a közös adatkezelésre és könyvelésre. Mathias Ruch, a Crypto Valley Venture Capital (CVVC) nevű befektetési társaság alapítója és vezetője kifejtette, hogy Svájc teljesen átaludta a digitalizálást és emlékeztetett rá, hogy ez nem egyedi probléma az ország életében, hiszen a World Wide Web is egykoron a genfi CERN-ben jött létre és - a számos felsőoktatási intézménye, valamint a nagy pénzügyi ereje ellenére - gazdaságilag Svájc abból sem tudott profitálni.


Forrás: sg.hu


next 5

A mi világunk

Hírek