Hírek / Közélet

A delta vírus okoz riadalmat világszerte

2021. július 22. 06:40 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Ausztriában csütörtöktől az ország nagy részén már csak az élelmiszerboltokban lesz kötelező a maszk viselése, de a fővárosban, Bécsben maradnak a szigorúbb szabályok. Az Egyesült Államokban is felfutóban van a járvány a delta variáns miatt. Magyarországon egyelőre az uniós átlagnál jóval nagyobb átoltottság miatt nem terjedt el az új mutáns – hangzott el az M1 Híradójában.

Háromnapos, regisztráció nélkül is igénybe vehető oltási kampányt indítottak kedden az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben. Az oltópontra kétezer dózis érkezett Pfizer–Biontech és a Johnson & Johnson vakcinájából. Az előzetes időpontfoglalás nélküli oltás lehetőségét kedden több mint 700-an vették igénybe.

Alsó-Ausztriában közben az is felmerült, hogy az oktatásban kötelezővé kellene tenni az oltást. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy ha a pedagógusok nem lesznek beoltva, akkor szeptemberben – iskolakezdés után – berobban a járvány újabb hulláma.

Ausztria most jutott el oda, ahová Magyarország hetekkel ezelőtt: csütörtöktől a boltokban nem kell majd maszkot viselni.

Bécsben azonban marad a szigor: ott nem törlik el a maszkviselési kötelezettséget.

„Ez azt jelenti, hogy Bécsben mindenütt marad a maszk, tehát nemcsak az élelmiszerüzletekben, hanem a ruházati és cipőboltokban vagy éppen az elektronikai és barkácsáruházakban is. A maszkviselési rendeletet kiterjesztették a zárt térben tartott kulturális és sportlétesítményekre is” – mondta a köztévé bécsi tudósítója.

A maszkviselést és a védettséget is szigorúan ellenőrzik a fővárosban: éttermekben, szórakozóhelyeken vagy éppen fodrásznál, ha valakinek nincs védettségi igazolása, azt akár 180 ezer forintnak megfelelő euróra is megbüntethetik. Bécsben május óta 260 embert bírságoltak meg emiatt.

A delta variáns terjedése miatt Bécsben és Salzburgban az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett a fertőzések száma. Az osztrák lakosság körülbelül fele kapta meg eddig mindkét vakcinát, de a kormány oltási kampányokba kezd: Bécsújhelyen például augusztus elején a 30 évnél fiatalabbakat oltják majd be tömegesen.
Felfutóban a járvány az Egyesült Államokban

Újra erősödik a járvány az Egyesült Államokban is. Több mint kétszer annyi új fertőzöttet találnak naponta, mint két héttel ezelőtt. Az adatok azonban megint azt bizonyítják, hogy az oltások a delta variáns ellen is hatásosak: a kórházba kerülő fertőzöttek 97 százaléka nem kapott oltást, nagyjából 3 százalék az oltás ellenére kórházba kerülő betegek aránya.

 A halálos áldozatoknak pedig mindössze a fél százaléka kerül ki a beoltottak közül.

Szombat óta ismét kötelező maszkot viselni a Los Angeles-i boltokban, éttermekben, tömegközlekedési eszközökön, és minden közösségi zárt térben. A négymilliós, nyüzsgő metropoliszban az elmúlt hetekben aggasztó mértékben felgyorsult a koronavírus terjedése. Július második hete óta, naponta ezernél több új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, miközben a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma egy hét alatt csaknem kétszeresére nőtt.

A beltéri maszkviselés nemcsak a megfertőződéstől, hanem a vírus átadásától is véd. Ezért mindenkinek viselnie kell, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy sem. Csak így lehet megfékezni a járványt – közölte a Los Angeles-i tiszti főorvos.

Az Egyesült Államokban a helyi döntéshozókon múlik, mikor és hogyan alkalmazzák a járványügyi központ ajánlásait. Jelenleg csak az államok harmadában rendeltek el maszkviselési kötelezettséget, pedig országszerte terjed a vírus, és az esetek 83 százalékát a delta variáns okozza.

New Yorkban ezért megszigorították az egészségügyi dolgozókra vonatkozó előírásokat, ennek értelmében augusztus 2-tól vagy hetente teszteltetniük kell magukat, vagy fel kell venniük az oltást – ezt a város polgármester Bill de Blasio közölte.

Az Egyesült Államokban heteken belül kezdődik a tanév, a gyerekek több, mint egy év távoktatás után végre visszatérhetnek az iskolapadba.

Ám a várakozást beárnyékolják a gyorsan romló járványügyi adatok: július közepén a gyerekek körében is kétszer annyi fertőzöttet azonosítottak, mint az előző hónapban.

„Azt javasoljuk, hogy az iskolák vezessenek be óvintézkedéseket annak érdekében, hogy megvédjék az oltatlanokat, ezzel egy időben minden jogosultat bátorítsanak a vakcina felvételére. A maszkviselés továbbra is a megelőzési stratégia döntően fontos eleme. Az iskolák és az egészségügyi szervek közös munkával akadályozhatják a vírus terjedését a családokon belül és a szélesebb közösségben” – mondta Rochelle Walensky, a járványügyi központ igazgatója a szenátus szakbizottságának keddi ülésén.

A 12 évesnél idősebb amerikai tinédzserek oltása már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A nagyjából 25 millió érintett közül mostanáig kevesebb mint 9 millióan adatták be a vakcina legalább egy adagját. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kisebbek mikor kaphatnak védőoltást, a vakcinagyártók már megkezdték ennek vizsgálatát.

A romló helyzet ellenére a javasolt óvintézkedések ádáz vitákhoz vezettek: több államban, például Texasban vagy Arizonában a helyi törvényhozók megtiltják az iskoláknak, hogy maszkviselésre kötelezzék a diákokat. Az amerikai gyermekorvosok szakmai szervezete viszont ennek az ellenkezőjét szeretné; ők azt javasolják, hogy a két év fölötti gyerekek hordjanak maszkot például az óvodákban.

A járvány kezdete óta az Egyesült Államokban több, mint négymillió gyerek fertőződött meg. Becslések szerint csaknem negyvenezren vannak, akiknek szülei meghaltak a vírus okozta betegségben.

Magyarországon még nem terjedt el a delta variáns

Itthon továbbra sem látszik érdemi emelkedés. Bár a delta mutáns már hetekkel ezelőtt megjelent Magyarországon is, de számíthat, hogy az uniós átlagnál jóval nagyobb a teljes átoltottság. Szakértők szerint azonban az új variáns berobbanthatja a negyedik hullámot, ezért mondják az orvosok, hogy kérje az oltást, aki még nem tette meg eddig. Az idősek és a krónikus betegek pedig menjenek majd harmadik vakcináért augusztustól.

A készenléti oltópontok országszerte várják a jelentkezőket. A pécsi oltóközpontban ma 450 adag injekciót adtak be. A fiatalok közül már egyre többen vannak, akik tudatosan kérik a védettséget jelentő oltást.

Aki eddig jelentkezett, szinte mindenki megkapta már a koronavírus elleni védőoltást Békés megyében is. A gyulai oltópont a hét minden napján nyitva van, és naponta a száz főt is elérheti azoknak a száma, akik újonnan regisztráltként megkapják a választott oltóanyagot.

A megyében élő 16–18 év közöttieknek a 30 százaléka már megkapta a védőoltást, és a 12–16 évesek közül is egyre többen érkeznek családtagjaikkal az oltópontra.

A magyar lakosság 55 százaléka már védett. Az uniós átlaghoz képest jól állunk, de a szakértők szerint nem dőlhetünk hátra. Míg korábban a koronavírus alfa, azaz angol variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben már az indiai delta variáns okozza a megbetegedések többségét Európában.

A szakemberek azt kérik, hogy az a hárommillió magyar, aki eddig még nem kérte a védőoltást, regisztráljon, és a rendelkezésre álló, szabadon választható vakcinák egyikével oltassa be magát.

Emellett azt is javasolják, hogy főként az idős, krónikus betegek éljenek a harmadik oltás lehetőségével is.

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, tehát járványügyi szempontból még mindig az egyik legbiztonságosabb ország Európában. Ez az eredmény a magyar oltási programnak köszönhető.

Mivel a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy az európai országokban az új fertőzöttek száma jelentős mértékben nő, és főleg azok fertőződnek meg, akik eddig még nem oltatták be magukat, a magyar kormány arra kérte a lakosságot, hogy csak azok menjenek külföldre, akik már megkapták mindkét oltásukat és kialakult a teljes védettség.

A legfrissebb járványügyi adatok szerint egy nap alatt újabb 56 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, halálos áldozatot viszont nem követelt a vírus. Jelenleg 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül tízen vannak lélegeztetőgépen.


Forrás: M1, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner