Hírek / Közélet

Drága lesz a húsvét a boltoknak, amelyek az árstopokkal trükköztek

Április 7. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Több mint 330 millió forint értékben szabott ki bírságot a fogyasztóvédelem, mert a boltok nem tartották be az árstopra vonatkozó szabályokat. Az üzletek elsősorban ott hibáztak, hogy nem tették elérhetővé a fogyasztók számára a hatósági áron kínált termékeket. Az árrazzia január végén kezdődött, a fogyasztóvédelem pedig azóta is folyamatosan ellenőrzi az üzleteket.
 
Számtalan boltban az ársapkás termékek kínálata még az alapvető feltételeknek sem felelt meg. Ez derült ki a január 23. és 29. között végzett árrazzián. Egy átlagos ellenőrzéshez képest kétszer annyit: pontosan 468 üzletet ellenőriztek a fogyasztóvédők. Kifejezetten az árstopos termékekre és az azokhoz való hozzáférésre voltak kíváncsiak.
 
A vizsgálat után 334 eljárást indítottak, amelyből eddig már 179 ügyben meg is állapították a jogsértést és kiszabták a bírságot. Üzletenként átlagosan 2-3, összességében pedig 430 jogsértést állapítottak meg eddig. A kiszabott bírságok meghaladták a több mint 330 millió forintot.
 
„Drága lesz a húsvéti időszak azoknak a boltoknak, amelyek trükközni próbáltak vagy próbálnak az emberek kárára” – mondta a kormányszóvivő.
 
Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón beszélt az árrazzia eredményeiről. Elmondta: az ellenőrzések nem értek véget januárban, azóta már újabb 1565 üzletben ellenőrizték az ársapkás termékeket, hogy kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a vásárlókon akartak nyerészkedni.
 
„A legjellemzőbb szabálysértés az az volt, hogy a boltok polcain hiányoztak azok a termékek, miközben a kollégák látták, hogy a raktárakban viszont ott álltak, ezt szeretnénk elkerülni, és nyomatékosan szeretnénk még egyszer minden kereskedelmi egység figyelmét is felhívni arra, hogy ezeket a szabályokat nemcsak meghoztuk, hanem be is fogjuk tartani az emberek érdekében” – fejtette ki.
 
A kormányszóvivő hangsúlyozta: legkésőbb nyár elején elindul a Gazdasági Versenyhivatal által kezdeményezett online árfigyelő rendszer, aminek az egyik célja, hogy olyan árverseny alakuljon ki a boltok között, amelyek a vásárlóknak kedveznek majd.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: index.hu


next 5

A mi világunk

Hírek