Hírek / Egyéb/Archív

Eddig állnak el az élelmiszerek a fagyasztóban

2022. december 3. 06:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Az élelmiszerek többsége lefagyasztható, ám nem mindegy, hogy mi meddig áll a mélyhűtőben. Az élelmiszer ugyan nem romlik meg, hiszen a baktériumok nem szaporodnak el a fagyasztóban, ám az alapanyagok veszítenek minőségükből, ha sokáig tároljuk őket.

A FAGYASZTÓSZEKRÉNYEK ÉRTÉKELÉS

* = a fagyasztó hőmérséklete -6 ° C – az élelmiszer 1 hétig tárolható.
** = a fagyasztó hőmérséklete -12 ° C, - az élelmiszer 2-3 hétig tárolható.
*** = a fagyasztó hőmérséklete -18 °C - az étel 3 hónapig tárolható.

ZÖLDSÉGEK

A zöldségeket legfeljebb 8-12 hónapig lehet a fagyasztóban tárolni, de megfelelő tárolás esetén a lejárati időn túl is megőrzik a minőségüket. Ügyelj arra, hogy mindig egyenletes hőmérsékleten maradjon a zöldség és ha nem főzöd meg mindent, akkor csak annyit vegyél ki a fagyasztóból, amennyit használsz, de olvaszd ki az egészet.

GYÜMÖLCSÖK

A gyümölcsöt körülbelül 8 hónapig lehet fagyasztani. Hosszabb ideig is megőrizheti a minőségét, ha nem bontod ki a zacskót. A gyümölcsöket pürésítve is lefagyaszthaod, amit akár smoothie-nak, vagy gyümölcsszósznak is felhasználhatod.

DARÁLT HÚS

Nyugodtan tárolhatsz darált húst is a fagyasztóban 2-3 hónapig. Miután kiolvasztod célszerű minél előbb felhasználni, ne tedd vissza a hűtőbe vagy fagyasztóba, hanem főzd meg. Ha a hús szürkés színűvé vált, akkor már nem szabad elfogyasztani. Ez minden húsra igaz.

KOLBÁSZ, SZALONNA

Talán nem jutna eszedbe egy szál kolbászt, vagy néhány szelet bacont a fagyasztóba tenni, de ezek az élelmiszerek is 2 hónapig megőrzik a minőségüket fagyasztás esetén. Onnantól viszont veszítenek az ízükből, textúrájukból.

KENYÉR, PÉKÁRU

A kenyeret és péksüteményeket akár 3 hónapig fagyasztva tárolhatod anélkül, hogy veszítenének a minőségükből. Ha kenyeret teszel a fagyasztóba, akkor győződj meg róla, hogy légmentesen lezárt zacskóban, vagy dobozban tetted a hűtőbe, vagy az eredeti csomagolásában. Ha kenyeret sütöl azzal a céllal, hogy majd a fagyasztóba teszed, csak akkor pakold a hűtőbe, miután kihűlt.

Forrás és kép: mindmegette.hu


next 5

A mi világunk

Hírek