Hírek / Egyéb/Archív

Egészséges alternatívák köretnek vagy akár magában is

2022. május 28. 08:30 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Ha az ebédre gondolunk, köretként általában a burgonya vagy a rizs jut eszünkbe. Pedig sok más, finomságból is válogathatnánk, amik az egészséges étkezés okán is sokkal szerencsésebb alternatívák.
 
Először is fontos tisztáznunk, hogy mit értünk glikémiás index (GI) alatt. Ez egy mutatószám, amit egy és száz közötti értékkel jeleznek. Ez a szám az, ami megmutatja, hogy az adott ételben lévő szénhidrátot milyen gyorsan tudja elégetni a szervezet.
 
Sokszor ugyanis nem az a lényeg, hogy melyik étel tartalmaz több vagy kevesebb szénhidrátot hanem az, hogy az a szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, és emellett mennyire emeli meg a vércukorszintünket.
 
A krumpli és a fehér rizs magas glikémiás indexszel rendelkezik, így gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ami nem szerencsés. Ezért kell törekednünk a változatos étkezésre, és minél több alacsony glikémiás indexű ételeket választanunk.
 
Számos olyan köretnek való alapanyag van, melyeknek alacsony a glikémiás indexük, egyben alakbarátok és tele vannak vitaminokkal.
 
Bulgur: Más néven búza töretnek, vagy tört rizsnek is hívjuk. Mivel a búzaszemek párolásával és szárításával állítják elő, így alacsony a zsírtartalma, mégis magas a rost- és ásványi anyag tartalma, és igazi B-vitamin bomba. Elkészítése nagyon egyszerű. Hasonlóan, mint a rizst főzni kell vízben, csak kicsit több ideig. Tíz dkg bulgur egy kiadós köretnek számít, az indexe pedig csak 48, míg ugyanennyi sült krumplinak 85.
 
Köles: Ennek az egynyári fűfélének bizonyítottan kitűnő hatása van az emésztésre és az anyagcserére. Mivel magas a rosttartalma, könnyen emészthető, így a bélrendszer kéményseprőjének is hívják. A köles glikémiás indexe 71, és 15-20 perc alatt puhára fő.
 
Hajdina: Egy igazán sokoldalú növény, mert gazdag B-, C- és E-vitaminban, cinkben és magnéziumban. Emellett pedig bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Felhasználhatjuk akár levesekben is tészta helyett, de köretként is fogyaszthatjuk. A hajdina glikémiás indexe csupán 54.
 
Kuszkusz: Talán az egyik legízletesebb köret, amit választhatunk, számtalan elkészítési módja van és öt perc alatt megfő. A kuszkusz gazdag rostokban, ásványi anyagokban, szelénben, és ősidők óta ismert a közérzetjavító hatásáról. A legfinomabb, ha curryvel készítjük, a GI értéke pedig minössze 65.
 
Forrás: ridikul.hu
Kép: pexels.com


next 5

A mi világunk

Hírek