Hírek / Közélet

Egy 14 éves kislány a Laura hurrikán első áldozata

2020. augusztus 28. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Csütörtökön 4-es erősségűről 2-esre csökkent a Louisianában és Texasban pusztító Laura hurrikán ereje, de a meteorológusok változatlanul katasztrofális következményekkel számolnak.
 
A helyi idő szerint csütörtök hajnalban partot ért hurrikánnak már halálos áldozata is van: a louisianai Leesville városban egy 14 éves kislány vesztette életét, amikor a vihar kicsavarta óriási fa rázuhant.
 
„Még több végzetes eseményre számítunk” – írta a Twitteren Christina Stephens, a louisianai kormányzó, John Bel Edwards kormányzó szóvivője. Az országos meteorológiai szolgálat változatlanul katasztrofálisnak minősíti a hurrikánt a tenger 10-15 méteresre korbácsolt hullámai, az erőteljes széllökések és az özönvízszerű esőzések miatt.
 
A texasi Galvestontól a louisianai New Orleansig a hurrikán óránként 240 kilométeres sebességgel „száguld” a két állam part menti vidékein, az özönvízszerű esőzések miatt már áradnak a nagy folyók, köztük a Mississippi is. Mindkét államban, valamint Mississippiben és Arkansas-ban is több településen tornádóriadót is hirdettek. Az előrejelzések szerint a vihar várhatóan nemcsak a part mentén, hanem az ország belsejében, mintegy 65-70 kilométeres sávban pusztít az elkövetkező napokban, s a viharzóna a Louisianával északon szomszédos Arkansas államig húzódhat.
 
Louisianában és Texasban országutakat zártak les mind Edwards kormányzó, mind Greg Abbott, a szomszédos Texas kormányzója arra szólította fel a helybélieket, hogy maradjanak otthon. A Mexikói-öböl mentén fekvő településeket már vasárnaptól kezdődően kiürítették, több mint félmilliónyi ember kényszerült elhagyni az otthonát. Lezárták a kikötőket és az olajfinomítókat is.
 
A viharban házak dőltek össze, villanyvezetékek szakadtak le, a széllökések gyökerestől csavartak ki nagy fákat. Több mint 600 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül. A louisianai Charles-tónál a vihar nagy vegyi üzemet tett tönkre, a gyár lángokba borult.
 
Donald Trump csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett Arkansas államban. Texasban már hétfőn kihirdette a rendkívüli állapotot. Ez azt jelenti, hogy ezek a tagállamok szövetségi anyagi segítségre számíthatnak a katasztrófaellenes küzdelemben. Az elnök csütörtök délután a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) washingtoni központjában tárgyalt arról, hogy melyik tagállam milyen központi segítségben részesüljön.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: NBC News


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner