Hírek / Kultúra

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiállítása nyílik a hadtörténeti múzeumban

Április 3. 06:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik meg szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az autizmus világnapján.
 
A különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.
 
Nemes András Bence Egy hajóban evezünk című kiállításán 17 darab, 1:100-as méretarányban elkészült makett között csatahajókat, rombolókat, aknaszedő hajót, repülőgéphordozó hajót, valamint a Titanic utasszállító több mint 2,5 méteres részletgazdag makettjét is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállított gyűjtemény nagyrészt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének hajóiból áll, de külön erre a tárlatra elkészültek a Leitha és Maros monitorok makettjei, így az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészete is képviselteti magát – fejtették ki.
 
A 21 éves Nemes András Bence hobbija a makettezés, azon belül is a hadihajók építése –  írták.
 
A szombaton 11 órakor megnyíló tárlatot egy hónapig, május elsejéig lehet majd látogatni – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.
 
Április 2. az autizmus világnapja. Az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta tartandó világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. E napon 2008 óta kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet az akcióban részt vevő országokban. Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.
 
Forrás: MTI
Kép: facebook.com/hadtorteneti.muzeum


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner