Hírek / Közélet

Egymásra mutogatnak a németek és az oroszok a gázturbina ügyében

Augusztus 5. 06:25 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Egymásra mutogat Németország és Oroszország, hogy ki miatt nem indulhat újra a gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken. A Gazprom szerint a nyugati szankciók akadályozzák meg, hogy Oroszországba szállítsák azt a turbinát, amit Kanadában megjavítottak. Berlin viszont azt állítja: minden készen áll a szállításra, de Oroszország még nem küldte meg a vámeljáráshoz szükséges adatokat. A német kormány nem zárja ki, hogy a teljes orosz gázszállítástól elesnek, ezért azt kérik az emberektől, hogy spóroljanak a gázzal – számolt be az M1 Híradó.

Német szakemberek a turbinagyártó cég mülheimi üzemében azt mondták, a berendezés a kanadai felújítást követően készen áll arra, hogy újra üzembe helyezzék. Vagyis már nincs műszaki akadálya, hogy a Gazprom teljesítse a szerződéses kötelezettségét és újra szállítson földgázt Németországba.

„Fontosnak tartom tisztázni, a turbina készen áll az üzembe helyezésre. Nincs akadálya a szállításnak, egyedül az orosz vevőnek kell jeleznie, hogy igényt tart rá és megküldenie a vámeljáráshoz szükséges adatokat” – mondta a kancellár.

A Gazprom orosz gázipari vállalat két hete állította le a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken, karbantartásra hivatkozva. A cég most azt állítja: lehetetlen leszállítani a Kanadában megjavított turbinát az Északi Áramlat 1 gázvezeték portovajai kompresszorállomására, mégpedig éppen az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt.


„Németországon múlik a szállítás, de nincsenek meg ehhez a megfelelő papírok” – fogalmazott a Kreml szóvivője.

Dimitrij Peszkov szerint a Gazprom, mint a turbina tulajdonosa, most olyan dokumentumokat köteles beszerezni, amellyel bizonyíthatja, hogy a nyugat által nem szankcionált termékről van szó. Az oroszok szerint csak azután indulhat újra a gázszállítás, ha ezt papírokkal bizonyítják. A szóvivő megjegyezte, hogy az irat egyelőre nem áll rendelkezésre.

A Gazprom a nyár folyamán jelentősen csökkentette a Németországba szállított gáz mennyiségét az Északi áramlat 1 vezetéken.

Ezt azzal indokolta, hogy turbina nélkül nem tud több gázt biztosítani.

Júniusban a turbina meghibásodása következtében a szerződött mennyiség 40 százalékát szállította a Gazprom. Az egész Északi áramlat 1 vezeték ezt kövvetően éves karbantartás miatt júliusban tíz napra leállt. Az újraindítás után viszont a Gazprom már csak a 20 százalékát teljesíti annak a gázmennyiségnek, amit szerződésben vállalt Németországgal.

A német kormány nem zárja ki, hogy teljesen leállhat az orosz gázszállítás. Ezért a lakosságnak azt javasolják, hogy mindenki fűtsön kevesebbet.


Forrás: M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner