Hírek / Kultúra

Életműkoncerttel ünnepli 75. születésnapját Deák Bill Gyula

2023. november 9. 08:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Tegnap ünnepelte  75. születésnapját a magyar blueskirály, Deák Bill Gyula, aki fiatalokat megszégyenítő lendülettel és határtalan szeretettel készül az életművét felölelő nagy koncertre, ami november 18-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában.
 
Bill kapitány sosem felejti el, hogy honnan jött, ezért fontos számára, hogy segítsen másokon, ezért is csatlakozott a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági akciójához is. A hirado.hu-nak életútjáról, a Fradiról, életmódváltásáról és a közönség iránti őszinte szeretetéről is mesélt.
 
Deák Bill Gyula elmondta, hogy töretlen sikerének legfőbb titka a blues és a közönsége iránt érzett őszinte szeretete. Sok sztárral ellentétben, nem szaladt el vele a ló, soha sem vállal playback műsort, mindig élőben és szívből énekel, legyen szó külföldi, vidéki vagy éppen fővárosi buliról. Sikeréhez azonban nehézségekkel kitűzdelt göröngyös út vezetett.
 
„Nem akartam én énekelni. Olyan nagy futballista szerettem volna lenni mint Puskás, Kocsis vagy Hidegkuti” – vallott portálunknak gyerekkori álmáról Bill Kapitány, aki kiskorában egész jól focizott, ám egy tragikus sorsfordulat a zene világához sodorta.
 
„A blueshoz az vitt, hogy 11 éves koromban egy orvosi műhiba miatt elveszítettem az egyik lábam.
 
A 60-as években, amikor bejött a beatzene Magyarországra, elkezdtem énekelgetni, és ez sokaknak tetszett, azt mondták jól „ordibálok”, jó hangom van. Így kezdődött” – idézte fel pályája kezdetét a különleges hanggal megáldott művész, akit, amikor énekelni hallott az amerikai rock and roll egyik legjelesebb képviselője, Chuck Berry, nem akarta elhinni, hogy ilyen hangképzésre képes. Innen ered egyébként a könnyűzenei berkekben elterjedt mondás, miszerint Deák Bill Gyula a világ legfeketébb hangú fehér énekese.
 
Deák Bill Gyula élete kiváló példa arra, hogyan lehet kitörni a tragédiákkal nehezített szegény sorsból, és maradandó értékeket teremteni.
 
„Nem tagadom honnan jöttem, soha nem felejtem el. Nekem Kőbánya a hazám, és persze Magyarország” – hangsúlyozta.
 
Szeret másokon is segíteni, mert tudja, milyen jó érzés kapni, amikor igazán nagy szükség van rá. Ezért is csatlakozott a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampányához, ahol egy dedikált pólót, illetve öt darab páros belépőt ajánlott fel.
 
Bill kapitány tehetségét, különleges hangját azzal magyarázza, hogy „ha az ember elveszít valamit, a Jóisten ad is valamit cserébe”.
 
„Én hiszek Istenben” – hangsúlyozta a magyar blues királya, aki azt is elmondta, hogy gyermekkorától meghatározza az életét, hogy sziklaszilárd hite van.
 
Feltehetően ez a sajátos belső hit is segíthette abban, hogy hitelesen tudta Torda táltos alakját megjeleníteni az István, a király című rockoperában.
 
„Nagyon jó és nagyon nagy dolog volt számomra, amikor felkérést kaptam az István, a királyban.
 
Megtisztelő volt az első nagy magyar rockoperában játszani. Örömmel vállaltam.
 
Tetszett a rendezőknek Koltay Gáboréknak, a zeneszerzőknek és a közönségnek is, többen mondogatták, hogy nálam hitelesebben ezt senki sem tudta volna csinálni, és ez nekem nagyon jólesett” – emlékezett vissza.
 
Azóta évtizedek teltek el, a nagyapa korban lévő Deák Bill Gyula viszont azóta is ugyanolyan nagy szeretettel dolgozik, mint pályája kezdetén. Számára nincs kevésbé fontos fellépés, sosem mond olyat, hogy lemegy vidékre haknizni, számára a zene és a közönség is szent, bárhol lép színpadra odateszi magát.
 
„Rengeteget játszunk vidéken, határon túli magyarokhoz is járunk, voltunk Felvidéken, Erdélyben, Temesváron, Nagybányán és számos fesztiválon. Bármerre megyünk, azt látjuk, szeretik az emberek, amit csinálunk” – mondta.
 
„Amikor Miskolcon játszottunk a főtéren, tízezer ember énekelte velem együtt a dalokat” – hangsúlyozta Bill kapitány, aki rengeteget koncertezett már a rock fővárosaként jegyzett borsodi vármegyeszékhelyen.
 
„Mondták is, hogy én vagyok az egyetlen, aki Miskolcon Fradi-zászlót lobogtathat, mégsem verik meg” – jegyezte meg nevetve, majd hozzátette, hogy nagyon büszke rá, hogy ennyire a szívébe zárta őt a Diósgyőr-drukkerekből álló miskolci közönség.
 
„Egyébként sok Diósgyőr-drukker barátom van” – árulta el bluesénekes, akiről köztudott, hogy nagy rajongója a Ferencvárosnak, és ott népszerűsíti kedvenc focicsapatát ahol csak tudja.
 
„Jó ideje éneklek a Fradiról. Szeretik ezt a csapatot az emberek, mindig is hatalmas közönsége volt. Olyan ez, mint egy nagy család, és büszke vagyok rá, hogy ehhez a családhoz tartozom” – magyarázta a zöld-fehérek iránti rajongását.
 
„Mindenhova viszem a Fradi-törölközőt, lobogtatom és kiabálom, hogy hajrá, Fradi!, hisz csapat csak egy van, a Ferencváros” – hangsúlyozta Deák Bill Gyula, aki szerint a Jóistennek köszönhető, hogy még 75 évesen is láthatjuk-hallhatjuk őt színpadon.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek