Hírek / Kultúra

Elfelejtett Rolling Stones koncertfelvételt találtak

Január 11. 06:55 Kultúra | Szerző: Dudás Róbert

Eddig ismeretlen 8 milliméteres filmfelvétel került elő a Rolling Stones koncertjéről, melyet az erőszakossá vált Altamont fesztiválon tartott a brit rockzenekar 1969. december 6-án.

A 26 perces felvételt, mely 8 milliméteres filmre készült és zavaró módon néma, a Kongresszusi Könyvtár mutatta be honlapján – írja a The Guardian.

Nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte. Amikor a Palmer Films az 1990-es évek közepén megszűnt, filmkészletét Rick Prelinger levéltáros szerezte meg. Az ő gyűjteménye végül a Kongresszusi Könyvtárhoz került.

A San Franciscótól mintegy nyolcvan kilométerre lévő altamonti autópálya-szakasznál 1969. december 6-án tartott óriás ingyen bulit a Rolling Stones.

Világhírű vendégeket hívtak előzenekarnak. A színpadra lépett Crosby, Stills, Nash and Young, Carlos Santana, a Flying Burrito Brothers és a Jefferson Airplane.

A Rolling Stones fellépését a színpad oldaláról filmezték, közeli beállítások láthatóak rajta a mosolygó, tapsoló Mick Jaggerről, de feltűnnek a színpadon a biztonság felügyeletére felkért Hells Angels (Pokol angyalai) motorosbanda tagjai is. A Pokol angyalai azonban már napközben összetűzésbe kerültek a fellépőkkel és a közönséggel is.

A Rolling Stones előadása alatt az egyik fesztiválozó, Meredith Hunter más rajongók társaságában feljutott a színpadra.

Egy másik felvétel tanúsága szerint Hunternél fegyver volt, bár nem használta.

A Pokol angyalai egyik tagja, Alan Passaro leszúrta és megölte a férfit. Mike Mashon, a Kongresszusi Könyvtár munkatársa szerint az újonnan bemutatott felvétel nem szolgál új információval a gyilkosságról.

Hunter megölése mellett más halálesetek is történtek a fesztiválon: ketten autóbalesetben vesztették életüket, valaki LSD-túladagolás miatt fulladt vízbe. Emellett sokan megsérültek, számos autót elloptak és nagy anyagi károk keletkeztek. A fesztivál az 1960-as évek hippi idealizmusa hanyatlásának jelképévé vált.

A fesztiválról Gimme Shelter címmel Albert és David Maysles, valamint Charlotte Zwerin rendezők készítettek filmet.


Forrás: MTI, hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner