Hírek / Közélet

Elfogadták a Soros György-féle migránspaktumot

2018. december 10. 16:02 Közélet | Szerző: CzabarkaJanos

 Nem bízták a véletlenre a bevándorláspárti erők: az ENSZ kétnapos marokkói konferenciájának első napján rábólintottak Soros György migrációpárti paktumára. Nagyon siettek – írja az Origo.

António Guterres ENSZ-főtitkár a tanácskozást megnyitóbeszédében természetesen próbálta védeni a paktumot, szerinte nem szabad engedni a félelemnek és a migráció kérdését övező hamis narratíváknak. A főtitkár szerint számos hazugságot terjesztettek a most jóváhagyott migrációs csomaggal kapcsolatban.

Az ENSZ globális migrációs megállapodását, amely jogilag nemkötelező érvényű, december 19-én bocsátják szavazásra a világszervezet közgyűlése előtt.
Magyarország és az USA a paktum ellen

Magyarország hónapokkal ezelőtt kilépett a tárgyalásból, mert elutasította a paktumot.

Az ENSZ bevándorláspárti paktumának az aláírását Magyarország mellett nem támogatja az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Csehország, Ausztrália, Ausztria, Szlovákia, Bulgária és Svájc sem.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérőkés gazdasági bevándorlók között.

Az ENSZ a migrációt továbbra is alapvető emberi jogként akarja beállítani, holott nem az. És mindeközben a migrációhoz fűződő, nem létező jogokat fölébe akarja helyezni annak a valóban létező emberi jognak, hogy minden embernek joga van a saját hazájában biztonságban élni – ezt Szijjártó Péter a paktumról.

Tűrhetetlen elemek

A csomagban a magyar kormány álláspontja szerint négy tűrhetetlen elem is van:

  1. Függetlenül a jogi státusuktól, a migránsoknak az egész útjuk során minden szolgáltatást biztosítani kell a tranzitországokban és a célországban is.
  2. A javaslat szerint nem szabad különbséget tenni egy ország adófizető polgárai és a migránsok között a számukra nyújtott állami szolgáltatások tekintetében. Ez azt jelentené, hogy egy évtizedek óta Magyarországon dolgozó és adót fizető magyar ember és egy határsértéssel érkező illegális migráns ugyanazokra a szolgáltatásokra lenne jogosult az államrészéről.
  3. Vitatható elem továbbá, hogy a csomag teljes mértékben zárójelbe teszi az emberek jogát a biztonsághoz, mert meg akarja tiltani, hogy a migránsok személyes adatait, amelyeket a számukra nyújtott szolgáltatásokhoz gyűjtenek a szolgáltatók, átadják a kiutasításokkal foglalkozó bevándorlási hatóságoknak. Vagyis hiába lehetne tudni, hogy illegálisan tartózkodnak egy országban, nem lehetne kiutasítani őket.
  4. További meghökkentő agymenés a csomagban, hogy már a migránsok megindulását megelőzően képzési programokat indítanának nekik.

A fentiek miatt Magyarország július közepén – az Egyesült Államok után – kilépett az ENSZ migrációs csomagjának előkészítéséből.

forrás: Origo


next 5

A mi világunk

Hírek