Hírek / Kultúra

Elhunyt James Caan, a Keresztapa egyik legendás alakja

Július 8. 08:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

82 éves korában meghalt az amerikai színészlegenda, James Caan, aki a Keresztapa című filmklasszikusban nyújtott felejthetetlen alakítást.
 
Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy „Jimmy” július 6-án este elhunyt. A család nagyra értékeli a részvétnyilvánítást, de kéri, hogy továbbra is tartsák tiszteletben a magánéletét ezekben a nehéz időkben – írták a színész hivatalos Twitter-fiókján közzétett bejegyzésben.
 
James Edmund Caan Bronxban született, a Michigani Állami Egyetemen és a Hofstra Egyetemen tanult, ahova többek között Francis Ford Coppolával is együtt járt. Színészetet a New York-i Neighborhood Playhouse színi iskolában hallgatott.
 
Caan számára a világhírt korábbi egyetemi hallgatótársának, Coppolának a filmklasszikusa, a Keresztapa hozta el, amelyben a maffiavezér, Don Vito Corleone egyik fiát, Sonny Corleonet alakította.
 
Az alakításért Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.
Caan eredetileg Michael szerepére jelentkezett a Keresztapa meghallgatásán, a Paramount stúdió egy ideig támogatta is, majd Coppolával, a rendezővel kötött kompromisszum eredményeképp Caan alakította az erőszakos Sonnyt, Al Pacino kapta a keresztapa másik fia, Michael szerepét.
A színész korábban már szerepelt Coppola-filmben, az 1969-es Az esőemberekben, ahol egy agykárosodott stoppost játszott. Ahogy az évtizedek során karrierje előre haladt, egyre többször alakított erőszakra hajlamos karaktereket.
 
A művész jelentős szerepet kapott az 1971-es Brian énekében is, az 1981-es Az erőszak utcáiban, az 1990-es Tortúrában, valamint a 2014-ben bemutatott Hazárdjátékban is.
 
Egyetlen filmet rendezett, a Szem elől tévesztve címűt, melyet 1980-ban mutattak be. Ebben egy munkást alakított, akinek volt felesége férjhez megy egy maffiózóhoz, aki vallomást tesz a rendőrségen, így tanúvédelmi programba kerül és elköltözik az asszony gyerekeivel együtt, a Caan alakította szereplőnek pedig fogalma sem lesz, hova tűntek a gyerekei.
 
Emlékezetes alakítása a Tortúra írója, akit látszólag megmentenek egy autóbaleset után, és egy nő az otthonába fogadja lábadozni, azonban kiderül, hogy a megmentő megszállott rajongó, aki mindent megtesz, hogy az írót magánál tartsa. Kathy Batest Oscar-díjjal jutalmazták a nő megformálásáért.
 
Négyszer volt házas, mind a négyszer elvált, öt gyereke született. Halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
 
Forrás: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner