Hírek / Kultúra

Elhunyt minden idők legsikeresebb német zeneszerzője, Frank Farian

Január 23. 18:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Frank Farian, a Milli Vanilli és a Boney M. megalkotója 82 éves volt, floridai házában csendben, békében halt meg. A tragikus hírt a családja jelentette be - írja az index.
 
Karrierje során több, mint 800 millió lemezt adott el, és olyan bandáknak írt slágereket, mint a Boney M., a Milli Vanilli, a La Bouche vagy a No Mercy. Dolgozott együtt Meat Loaffal és Steve Wonderrel is.
 
Farian 1941. július 18-án született a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Kirn városában Franz Reuther néven. 1967 áprilisában Frankie Farian néven adta ki első zenéjét, Otis Redding Mr. Pitiful című dalának feldolgozását. Miután szólóelőadóként lemezszerződést írt alá, a popszakmában helyezkedett el, és szerepelt a Hitparade című televíziós műsorban. 1976-ban Dickey Lee Rocky című dalának Farian által készített német nyelvű feldolgozása négy hétig az első helyen állt, és arany minősítést kapott. 1973-as kislemeze, a Was kann schöner sein?, a Lynsey de Paul/Ron Roker When you've Gotta Go című dalának német nyelvű feldolgozása, a német Popkultur magazin a 100 legjobb slágere közé került.
 

Legnagyobb sikerei

1976-ban jelent meg a Take the Heat off Me című album Boney M. álnéven. 1974-ben született meg a klasszikus felállás, amelyben Liz Mitchell és Marcia Barrett énekesek, valamint egy frontember, Bobby Farrell és egy táncosnő, Maizie Williams szerepelt. Boney M. néven érte el legnagyobb sikereit Európában és világszerte olyan dalokkal, mint a Daddy Cool, a Rivers of Babylon vagy a Rasputin. 
 
Legnagyobb slágereit a Boney M. és a Milli Vanilli zenekaroknak köszönheti.
 
Utóbbi bandánál 1990-ben hatalmas botrányt okozott, amikor kiderült, hogy Fab Morvan és Rob Pilatus nem maguk énekelték fel slágereiket. Ugyanígy a Boney M.-ben Farrel sem énekelt, csak Farian vokálsávjaira tátogott, vagyis playbackelt.
 
1990. november 14-én Farian bevallotta, hogy ő szervezte meg a Milli Vanilli-botrányhoz vezető eseményeket. Producerként összeállított egy sessionzenészekből álló csoportot, és a fizikailag vonzó táncosokkal, Robert Pilatusszal és Fabrice Morvannal állt az élükre. Egy 1989-es fellépést követően derült ki egy háttérsávhiba miatt, hogy az énekesek tátognak. Farian később megerősítette a sajtónak, hogy mások énekeltek az albumokon. 1990-ben visszavonták a Milli Vanilli legjobb új előadónak járó Grammy-díját, és legalább 26 pert indítottak az Egyesült Államokban az amerikai fogyasztóvédelmi törvények alapján.
 

Forrás: index.hu
Kép: The Guardian


next 5

A mi világunk

Hírek