Hírek / Kultúra

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz ikonikus alakja

2022. október 3. 06:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a magyar jazz ikonikus alakja. Pályafutása során 16 albumot adott ki, zenéjén nemzedékek nevelkedtek. Idén januárban a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjat kapott. Szeptemberben jelent meg nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája, amelyet élete fő művének tekintett. Szakcsi Lakatos Béla 79 éves volt – közölte az M1 Híradója.
 
Bár pályáját a klasszikusabb zenei műfajokkal kezdte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, érdeklődése hamar az improvizáció felé fordult. Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született Budapesten. Kilenc évesen kezdett zongorázni, a családjának ugyanis csak ekkora lett annyi pénze, hogy hangszert vegyen neki.
 
1957-től tagja lett Kovács Andor gitáros együttesének. Erről az időszakról egy életrajzi filmben azt mondta: azt élvezte a legjobban, hogy csapatban dolgozhatott.
 
Szerintem az a jó, hogy amikor elkezded a pályádat, az a legjobb hogyha olyan csapatban vagytok, hogy ti kezdtétek és ti vagytok a leggyengébbek. Tehát zenésznek is az a jó, hogyha te vagy a leggyengébb, mert akkor tudsz te tanulni, mert csak így lehet elkezdeni. És rólam már tizenhat évesen az egész ország tudta, hogy ki vagyok…érdemtelenül (nevet)” – fogalmazott Szakcsi Lakatos Béla.
 
A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán, de cigányfolklórt is gyűjtött. Roma származásáról 2005-ben beszélt a közmédiának, miután átvette a Kossuth-díját.
 
Egy évvel a Kossuth-díj után 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet és a Hazám-díjat. 2014-ben a Nemzet Művészének választották, idén januárban pedig életműdíjban részesült a Petőfi Zenei Díj átadóján.
 
Idén januárban ő is részt vett a Magyar Zene házának avatóján, ahol újfent megmutatta zseniális improvizációs képességét.
 
2015-ben az MTVA egy félórás filmben tisztelgett Szakcsi Lakatos Béla munkássága előtt, akkor így beszélt az életéről: „Én egy szegény családból, a VIII. kerületből, egy cigány származású ember vagyok, aki annyi mindent elért az életében, hogy még álmodni sem mertem sem én, sem a családom, sem a szüleim. Ezért én csak hálás vagyok az Istennek, sokan mondják, hogy példakép vagyok a cigányság számára, hogy érdemes csinálni.”
 
Múlt hónapban jelent meg nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája, amelyet élete fő művének tekintett. Szakcsi Lakatos Bélától közösségi oldalán búcsúzott a miniszterelnök. Orbán Viktor azt írta: „Amire csak a legnagyobbak képesek: szívből játszott – a lelkünkért. Isten nyugosztalja Szakcsi Lakatos Bélát!”
 
Szakcsi Lakatos Béla 79 éves volt.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: mandiner.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner