Hírek / Kultúra

Elhunyt Wolfgang Petersen, a Das Boot, a Végtelen történet és a Trója rendezője

Augusztus 17. 07:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

81 évesen meghalt az egyik legnagyobb hatású német filmrendező, aki Hollywoodot is meghódította - írja a GameStar.
 
Augusztus 12-én, Los Angeles-i, brentwoodi otthonában hunyt el a régóta hasnyálmirigyrákkal küzdő Wolfgang Petersen. A sajtóhoz és a nyilvánossághoz csak most, négy nappal később eljuttatott beszámolók szerint távozása békés volt, és mindvégig mellette maradt felesége, Marie Antoinette, akivel 50 éve éltek házasságban - írja a Deadline. A német filmrendező munkássága nemcsak az európai filmgyártás szempontjából bírt jelentőséggel, a hollywoodi álomgyáron is rajta hagyta keze nyomát.
 
Petersen a második világháború alatt, 1941. március 14-én született a németországi Emdenben. Tanulmányait Hamburgban végezte, ott is kezdett rendezni a '60-as években az Ernst Deutsch Theaterben. De hamar a filmezés felé fordult, a berlini Film- és Televízió Akadémián végzett, majd helyi produkciókon dolgozott, köztük a Tetthely (Tatort) krimisorozaton. Így ismerkedett meg Jürgen Prochnow színésszel, aki később a Petersen számára a nagy áttörést jelentő A tengeralattjáró (Das Boot) főszerepét játszotta.
 
A 1981-ben hat Oscarra jelölt második világháborús történetet Michael Ende Végtelen történet című ifjúsági fantasyjének filmváltozata követte, majd a Kedves ellenségem Dannis Quaiddel és Louis Gosset Jr-ral. Nem volt különösebben termékeny rendező, míg mások évente akár több produkcióval is jelentkeztek, ő csak két-három évente, vagy még ritkábban jelentkezett valamilyen újdonsággal.
 
A csekély mennyiséget azonban minőséggel ellensúlyozta, olyan alkotásokat köszönhetünk neki, mint a Célkeresztben Clint Eastwoodal, a Vírus Dustin Hofmannal, Az elnök különgépe Harrison Forddal, a Viharzóna George Clooney-val, a Trója Brad Pittel, vagy épp a Poseidon (az 1972-es A Poseidon-katasztrófa remake-je) Kurt Russellel. Utolsó rendezése egy korábbi tévés munkájának mozifilmváltozata volt, a német nyelvű Négyen a bank ellen.
 
Forrás: gamestar.hu
Kép: theguardian.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner