Hírek / Közélet

Elindult menetrend szerint a tram-train Vásárhely és Szeged között

2021. november 29. 05:12 Közélet | Szerző: Megyeri József

Megkezdődött a menetrend szerinti tram-train közlekedés Hódmezővásárhely és Szeged között. Az első járat zsúfolásig telve, hétfőn hajnalban, 3 óra 31 perckor indult el a vásárhelyi nagyállomásról. Sőt, 40-50-en nem fértek fel a szerelvényre. Lázár János, a beruházás kormánybiztosa a helyszínen elmondta, ez történelmi pillanat, hiszen ez az első ilyen tömegközlekedési eszköz hazánkban. Vásárhely és Szeged belvárosa 35 percnyire kerül egymáshoz.

„December 31-ig beüzemelési időszak lesz az utasokkal. 50 ezer hibátlanul megtett út van mögöttünk, a járművek jól szerepeltek. A kormány döntése értelmében április közepéig ingyenes az utazás a szerelvényeken, ugyanis a menetrend januártól, illetve márciustól lesz végleges. Várjuk a vásárhelyiek és a szegediek véleményét” – ismertette Lázár János.

Magyarország utóbbi időszakának leginnovatívabb vasútfejlesztését adták át a tram-train indulásával – jelentette ki Palkovics László a hódmezővásárhelyi nagyállomáson. Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette, a beruházásnak nemcsak helyben, hanem az egész országban kiemelkedő jelentősége van. A Vásárhely-Szeged közötti példa után már a következő villamosvasút-hálózatot tervezi a kormány.

„A következő egy hasonló városban lesz. Debrecen és Nagyvárad között hozzuk létre, aminek nemzetpolitikai jelentősége is van, ugyanis összeköti a határ két oldalán lévő magyarságot. Itt látjuk, hogy milyen is ez, úgyhogy Debrecenben ugyanez történik majd” – tette hozzá Palkovics László.


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner