Hírek / Kultúra

Címkék

#díj #kultúra

Először nyert magyar író Hugo-díjat

Augusztus 3. 07:10 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Ha a tudományos fantasztikum, vagy a fantasy területén alkot egy író, akkor az egyik legnagyobb szakmai elismerés, amiben része lehet, az 1966-óta évente odaítélt Nebula-díj mellett a még ennél is nagyobb múlttal bíró Hugo-díj. A legendás Amazing Stories magazin alapítója és kiadója, Hugo Gernsback után elnevezett kitüntetést 1953-ban adták át először, és az azóta eltelt majd' hét évtized folyamán többek között a világok álmodóinak és a történetek szövőinek oly halhatatlan alakjai vihették haza, mint Alfred Bester, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, Frank Herbert, Roger Zelazny, Ursula K. Le Guin, Larry Niven, Philip José Farmer, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Frederik Pohl, William Gibson, Orson Scott Card, J. K. Rowling, Neil Gaiman és így tovább.
 
Ez alkalommal Arkady Martine bemutatkozó sci-fijét, az A Memory Called Empire című regényét tartotta a legjobbnak a zsűri. A regényfolyamok közül személyes kedvencem, a nálunk A térség címen futó The Expanse landolt az élen, míg tévés/mozis fronton a Good Omens csípte meg az első helyet a Star Wars: Skywalker kora és a Bosszúállók: Végjáték előtt. A jelöltek és a győztesek teljes listáját megtaláljátok a hivatalos oldalon.
 
Idén ráadásul egy magyar győzelemnek is örülhetünk, hiszen a rajongó író kategóriában (a már említett műfajokban és műfajokról cikkező, illetve blogoló szerzőket sorolják ide) Takács Bogit találták a többi jelöltnél jobbnak. A győri születésű nyertes már egy ideje az Egyesült Államokban él és angol nyelven alkot, a spekulatív irodalomban utazik és emellett ő szerkeszti a transzneműséggel foglalkozó novellákat összegyűjtő Transcendent antológiasorozatot. A témaválasztás nem a véletlen műve, hiszen Bogi maga is transznemű.
 
Forrás: gamestar.hu
Kép: smokingbarrels.blog.hu

Címkék

#díj #kultúra


next 5

A mi világunk

Hírek