Hírek / Közélet

Emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Január 5. 06:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Országszerte készülnek az újabb oltási akcióra: csütörtökön és pénteken délután, szombaton pedig egész nap előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet kérni a koronavírus elleni oltást. Egyelőre a kórházi oltópontokon és járásonként egy szakrendelőben várják az embereket, ám a hónapban egyszer a háziorvosok is tartanak ilyen akciót. Az 5 és 11 év közötti gyerekek azonban továbbra is csak időpontra kaphatják meg az oltást – számolt be az M1 Híradója.
 
A tinédzsereknek is lehet időpontot foglalni a harmadik vakcinára, az 5–11 évesek oltásához pedig megérkezett a második szállítmány a Pfizertől, újabb 48 ezer adag gyermekvakcinát hoztak Magyarországra. Akik az elsők között kapták meg az oltást december közepén, azoknak jövő héten már beadják az ismétlő dózist.
 
Közben a kórházak és rendelőintézetek készülnek az újabb oltási akcióra, amely csütörtökön indul.
 
Első, második és harmadik dózis is kérhető, és öt vakcina: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinopharm és Janssen közül lehet majd választani.
 
A háziorvosok is oltanak januárban, rendelési időn kívül és hétvégén.
 
György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az M1-nek elmondta, hogy januárban minden héten csütörtök és péntek délután, illetve szombaton lesz oltási akció a kórházi központi oltóhelyeken, illetve járásonként egy-egy szakrendelőben.
 
A cél a minél nagyobb átoltottság, ezáltal a védettség elérése – tette hozzá.
 
A központi oltóhelyeken csütörtök és péntek délután 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között várják az oltakozókat.
 
Az a célunk, hogy minél nagyobb átoltottságot érjünk el a magyar társadalomban, és így minél erősebb védettséget tudjunk biztosítani az esetleges újabb hullámokat megelőzően. Ezeken az oltási napokon előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet részt venni, mint ahogy az eddig már több alkalommal sikeresen végrehajtott oltási akciók során. A 101 kórházi oltóponton és további 115 járási oltóhelyen lesznek oltások” – mondta.
 
A beoltottak száma csaknem 6,27 millió, és több mint 5,98 millión megkapták a második vakcinát, és mintegy 3,2 millióan már a harmadik dózist is felvették.
 
Terjed az omikron vírusvariáns, az új fertőzések 11 százalékáért felelős. Hazánkban is kimutatták a fluronának nevezett tünetegyüttest, vagyis amikor a beteg egyszerre influenzás és szenved a koronavírus okozta megbetegedéstől is. Szakemberek ugyanakkor azt mondják: a vakcinák a mutációk ellen is védenek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több új ajánlást is megfogalmazott.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az M1-nek azt mondta, hogy az oltással szerzett védettség megbízhatóbb. Ezért, ha valaki elkapja a fertőzést, nem kell várnia, gyógyulás után azonnal kérheti a vakcinát. Galgóczi Ágnes hozzátette: a megerősítő oltások esetében más ajánlások vannak.
 
„A protokoll a harmadik oltás vonatkozásában úgy változott, hogy a várakozási idő az alapimmunizálás után legalább négy hónap, legfeljebb hat hónap lehet, mind a felnőtteknél, mind pedig a gyermekeknél. Azon személyek esetében pedig, akik az alapimmunizálás után átestek fertőzésen, a gyógyulástól számított négy, illetve hat hónap múlva kaphatják meg a harmadik megerősítő dózist” – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.
 
Itthon egy nap alatt több mint 2400-zal nőtt az új fertőzöttek száma, és 83-an vesztették életüket a szövődményekben. Kórházban jelenleg 3335 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 316-an vannak lélegeztetőgépen.
 
A járvány erősödésére lehet számítani a következő hetekben. Ismét emelkedik ugyanis a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben. Összesen 22 település mintáit vizsgálták, a legtöbb helyen növekedés tapasztalható.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner