Hírek / Közélet

„Én is is csak ember vagyok” – lemondott Kurz osztrák kancellár

2021. október 9. 20:32 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A közvetlen környezetében dolgozókkal szemben felmerült korrupciós vádak miatt szombat este bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár. A kormányfői feladatokat átmeneti jelleggel Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át – jelentették osztrák hírportálok szombat este.
 
„Én is is csak ember vagyok” – mondta szombat este, Bécsben megtartott sajtótájékoztatóján a kancellár. „Azért mondok le, hogy elkerüljük a káoszt és stabilitást teremtsünk Ausztriában” – tette hozzá.
 
A belpolitikai helyzet azonban „tetőpontra ért”, és patthelyzet alakult ki az ellenzékkel, valamint a Kurz vezette Osztrák Néppárttal (ÖVP) eddig koalícióban kormányzó Zöldekkel, amelynek frakcióvezetője, Werner Kogler alkalncellár csütörtökön cselekvésképtelennek nevezte a kancellárt.
 
Kurz szombati beszédáben megköszönte családja és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatását. Utódjának Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolta, aki átmeneti jelleggel átveszio tőle a kormányfői feladatok ellátását.
Az ügy előzménye, hogy az osztrák korrupcióellenes ügyészség szerdán öszehangolt házkutatást tartott a Néppárt székházában, a pénzügyminisztérium épületében, valamint a kormányfő bizalmi embereinél. A gyanú szerint Kurz 2016-ban kenőpénzt fogadott el és manipulált közvélemény-kutatási adatokat tett közzé. Sebastian Kurz elmondta: a kérdéses kutatás eredményeit más felmérések is alátámasztották, a korrupció vádja pedig egyszerűen alaptalan.
 
„Számos bűnvád fogalmazódott meg velem szemben, amelyeknek egyszerűen nincsen valóságalapja. Alkotmányos rendszerünkben azonban nem csupán az a jó, hogy bárki ellen megfogalmazhatunk vádakat, de az is, hogy bárkinek joga van e vádakat megcáfolni” – nyilatkozta a kancellár még pénteken.
 
 
Forrás: hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek