Hírek / Közélet

Endoszkópos berendezések érkeztek az új belgyógyászatra Hódmezővásárhelyen

2023. február 8. 11:29 Közélet | Szerző: Megyeri József

Modern, hatékony orvosi műszerek érkeztek a hódmezővásárhelyi kórházba. A ROHU450 DESP „Hatékony szűrési prevenciós programok fejlesztési és tesztelése” projekt keretében új endoszkópiás rendelőt alakítottak ki a kórház új belgyógyászati osztályán.

A beszerzett új endoszkópos, azaz a test belső üregeit vizsgáló eszközök a gasztroenterológiai diagnosztikát segítik majd. Az emésztőrendszer vizsgálatával foglalkozó belgyógyászati szakterület a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték betegségeit kezeli és gyógyítja, amelyben komoly segítséget nyújt az új gasztroszkóp, amely a száj, valamint az új kolonoszkópok, amelyek a végbél nyílásán bevezetett, kamerával felszerelt műszerekkel teszik láthatóvá az emésztő rendszer egyes képleteit, segítve az orvosokat a diagnózis megállapításában. Az eszközökkel terápiás eljárásokat is végezhetnek.

A nagy értékű komplett rendszer központi vezérlő egységből, fényforrásból, monitorból, video gasztro és kolonoszkópokból áll, segítő egységekkel együtt. A vérzések kezelésére a terápiás eljárásokra pedig nagyfrekvenciás vágó és koagulátor áll rendelkezésre.

A szakemberek a gépek működését, kezelését elsajátították, a műszerek rövid finomhangolása után hamarosan használják is az eszközöket az ellátásban.

A beruházás költsége 235.466,63 euró, több mint 90 millió forint.

A projekt költségvetése 7 450 541,71 euró, ebből 2,3 millió euró eszközfejlesztés, 3,9 millió euró az építési beruházásra kerül felhasználásra. Az építési beruházáshoz Magyarország Kormánya 599 274 584 Ft támogatást nyújtott.


next 5

A mi világunk

Hírek