Hírek / Közélet

Energiaválság Európában: Németországban „súlyos a helyzet”, Franciaországban lassan az ajtót sem lehet kinyitni

2022. július 27. 06:35 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Óvintézkedéseket kell tenni, hogy átvészelhessük a telet – így fogalmazott a német gazdasági miniszter. De nemcsak a németek, hanem a franciák is pánikszerűen akarják visszafogni a fogyasztást. Franciaországban például büntethetik majd azokat az üzleteket, amelyek hűtenek vagy fűtenek, de közben nyitva van a bejárati ajtó. Azt nem tudni, hogy ezt ki ellenőrzi majd, és mondjuk engedélyezik-e a szellőztetést, vagy az is tilos lesz – számolt be az M1 Híradó.

Súlyos a helyzetünk! – így fogalmazott a német gazdasági miniszter a keddi brüsszeli energiacsúcson. Robert Habeck arról beszélt: óvintézkedéseket kell tenni, hogy Európa átvészelhesse a telet.

„Itt az idő, hogy ezt mindenki felfogja. Félre kell tennünk azt az ábrándot, hogy most nyár van és minden rendben. Csökkentenünk kell a gázfogyasztásunkat és újabb intézkedésekkel kell készülnünk” – jelentette ki.

Brutálisan megnőtt az áram és a gáz világpiaci ára, Európa energiaválságtól szenved – erre figyelmeztetik a döntéshozókat nap mint nap az elemzők és piaci bennfentesek. Németországban a legfrissebb adatok alapján körülbelül fél millió lakásban már kikapcsolták az áramot. A háború miatt pedig bizonytalanná vált a gázellátás.

Franciaországban is megkezdődik a spórolás.

A közeljövőben rendeletekkel kötelezik a légkondicionált üzleteket arra, hogy tartsák becsukva az ajtókat, és csökkentsék a világító reklámokat az energiatakarékosság érdekében – ezt közölte a francia energiaügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban.

„Teljesen be is zárhatunk üzleteket, vagy lerövidíthetjük a nyitva tartást, hogy az energiahiánnyal meg tudjunk birkózni. Minden forgatókönyvre felkészültünk” – ezt az ország egyik legnagyobb élelmiszeráruházláncának vezérigazgatója, Michel-Edouard Leclerc mondta hétfő este a francia televízióban. Az energiaválság és a meredeken megemelkedett rezsiárak nemcsak az üzleteket, a családokat is megviselik.

A magyar családokat nem fenyegeti az a veszély, hogy ki kell kapcsolni a gázt vagy az áramot, mert nem tudják kifizetni – erről beszélt kedd reggel a közmédiának Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Kollégium gazdaságpolitikai műhelyének vezetője. A szakértő rávilágított arra, hogy 2010 előtt keresetarányosan Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek egész Európában.

Rámutatott: a magyar kormány politikájának középpontjában továbbra is a családok segítése áll.

A rezsicsökkentés továbbra is védi a háztartásokat, az átlagfogyasztásig mindenki rezsicsökkentett áron használhat áramot és gázt.

Szombati tusványosi beszédében a rezsicsökkentés megvédését az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte a miniszterelnök is.

„Háborús energiaárak vannak. A feladat, hogy valahogyan megvédjük a rezsicsökkentést! Úgy látom, hogy ez sikerülni is fog abban a formában, hogy az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinél megmarad a korábbi ár. Romániában nem így van. Magyarországon mindenkinél az átlagfogyasztásig megmarad a korábban csökkentett ár, ha efölött fogyaszt, ott viszont már egy piaci árat kell fizetni, aminek a mértékét a napokban közzé is tettük” – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor kiemelte: nemcsak a háború, hanem Brüsszel elhibázott szankciós- és energiapolitikája is okolható az elszabadult árakért.


Forrás: M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner