Hírek / Közélet

ENSZ-főtitkár a közösségi médiát működtető cégekről: Aggaszt a már meglévő hatalmuk!

2021. január 29. 07:25 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

António Guterres ENSZ-főtitkárt különösen aggasztja a közösségi médiát működtető cégek hatalma, szerinte ki kell dolgozni olyan mechanizmusokat, amelyekkel szabályozhatók az olyan döntések, mint például Donald Trump volt amerikai elnök Twitter-fiókjának letiltása.

„Nem hiszem, hogy élhetünk egy olyan világban, ahol túl sok hatalma van egy bizonyos számú vállalatnak. Azt kell, hogy mondjam, különösen aggaszt a már meglévő hatalmuk” – mondta csütörtökön New Yorkban Guterres újságírói kérdésre válaszolva. Az ENSZ-főtitkár szerint ki kell dolgozni olyan mechanizmust, amely egy szabályozási keret révén lehetővé teszi az ilyen döntések meghozatalát a törvényekkel összhangban.

Guterres aggodalmát fejezte ki a közösségi platformok által a hirdetőknek továbbított adatok mennyisége miatt, amelyek ugyancsak felhasználhatók az emberek magatartásának befolyásolására.

Aggasztó szerinte az is, hogy fennáll a veszélye, hogy ezeket az adatokat politikai indíttatásból használják fel a polgárok feletti ellenőrzés megszerzésére.

Mint ismert, a Twitter január elején határozatlan időre zárolta az akkor még hivatalban lévő Donald Trump 89 millió követővel rendelkező, mintegy tizenkét éve működtetett fiókját.


Forrás: MTI, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek