Hírek / Közélet

Ezek a helyek lehetnek nyitva karácsonykor

2020. december 24. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Véghajrához érkezett a karácsonyi készülődés: a járvány miatt sokan hagyták az utolsó pillanatra a bevásárlást. December 24-én még délután 2-ig lehet beszerezni azt, ami elmaradt, december 25-26-án azonban zárva lesznek az üzletek. Csak a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak és a vendéglátóhelyek lesznek nyitva. Idén sokan inkább rendelik, mint főzik az ünnepi menüt, és a biztonság miatt többen lemondanak a nagy családi összejövetelről.
 
Az ételrendelések száma megugrott
 
Idén többen választják az ételrendelést, mint korábban. Az étteremvezetők szerint ennek többek között az is az oka, hogy az emberek szeretnék elkerülni a nagy tömeget a bevásárlásnál. A vendéglők az ünnep alatt végig nyitva lehetnek. Azt mondják jelentős forgalomra számítanak.
 
Maszler Róbert, a Tettye vendéglő tulajdonosa az M1-nek elmondta: „Nagyobb számban rendeltek meg tőlünk most ételeket, mint az elmúlt években. Főleg így a 24-i napra, tehát december 24-ére.”
 
A bevásárláson sokan már túl vannak
 
A tapasztalatok szerint az emberek idén a járványveszély miatt később kezdték el a bevásárlást. A többség múlt héten szerezte be az ünnepi menü hozzávalóit. Aki pedig tehette, ezekben a napokban elkerülte a bevásárlást és az ételkészítést is a szeretteire bízza.
 
„Sütöttem aprósüteményt, de aranyos jó menyem van, fiam van, úgyhogy ők mindennel ellátnak, meg ők hoznak nekem a finom falatokat, úgyhogy nem nekem kellett a nagy sütést, főzést elintéznem” – nyilatkozta Besze Györgyné Éva.
 
A boltok december 24-én 14 óráig lesznek nyitva. 25-én és 26-án a korábbi évekhez hasonlóan az üzletek zárva tartanak.
 
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: „Holnap már arra számítunk, hogy jellemzően a bevásárlólistáról lemaradt termékekért fognak jönni a vásárlók, de bizonyosan lesznek olyanok is, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást. Mi arra készülünk, hogy az utolsó pillanatig minél nagyobb szortimenttel várjuk a vásárlókat.”
 
24-én, 25-én és 26 -án nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek mellett a benzinkutak és az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak is.
 
A 24-én is nyitva tartó patikák jellemzően délben zárnak. 25-én és 26-án kizárólag az éjjel-nappali, valamit az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják az ellátást.
 
Az éjféli szentmiséket meg lehet tartani
 
A kormány szentestére vonatkozó döntése értelmében meg lehet tartani az éjféli szentmiséket is. A járványveszély miatt azonban ez több helyen elmarad, vagy korlátozzák a résztvevők számát.
 
A váci székesegyházban regisztrációhoz kötik a templomlátogatást. A hívek telefonon jelentkezhetnek be. A város többi temploma éjfélkor üresen marad. A székesegyház pedig – bár kétezren is elférnének – csak 150 regisztrálónak ad helyet.
 
Az évnek egy nagyon különleges estéje a szenteste és itt a város templomaiban azért több száz fő szokott részt venni az éjféli szentmiséken.
 
Sokan olyanok is, akik az évnek ebben a napjában érzik magukat közel akár a templomhoz, akár pedig ahhoz a titokhoz, amit ezen az estén ünneplünk. Tehát csak az éjféli misén kell arra figyelnünk, hogy sajnos most ez a sok száz fős tömeg ne legyen a városnak a templomaiban, itt a székesegyházban sem” – mondta el Kovács György káplán.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek