Hírek / Sport

F1: A Ferrari otthonában is Verstappen nyert – a hetedik helyről!

Szeptember 12. 06:30 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Hiába a motorcserés büntetés, Max Verstappen az Olasz Nagydíjon sem talált legyőzőre és a nagy rivális Ferrari otthonában is nyerni tudott! Másodikként Charles Leclerc ért célba, harmadikként pedig az újabb dobogót mentő George Russell.
 
A motorcserés büntetések miatt kisebbfajta káosz alakult ki a rajtpozíciók kiosztása (egészen pontosan annak megértése, miként osztják ki azokat) körül, egy dolog azonban végig biztos volt, az Olasz Nagydíjnak a Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc vághat neki az első helyről.
 
Az időmérőt – idén nyolcadszor – megnyerő Leclerc mellé George Russell állhatott fel, a második sor pedig a tavaly futamgyőzelmet szerző McLaren versenyzőié volt.
 
A harmadikból Pierre Gasly és Fernando Alonso indult, a negyedikből pedig a címvédő, Max Verstappen és honfitársa, az Alexander Albont helyettesítő Nyck de Vries, aki tehát a legjobb tízből vághatott neki pályafutása első F1-es futamának.
 
Ami az élmezőny büntetett tagjait illeti, Sergio Pérez a tizenharmadik helyről indult, Carlos Sainz a tizennyolcadikról, Lewis Hamilton pedig a tizenkilencedikről.
 
A közönség legnagyobb örömére Leclerc jól vette az első akadályt: megőrizte az elsőséget a rajtnál (Russell megpróbálta ugyan leelőzni, de leszorult a pályáról az első kanyarban, és bár elsőként tért vissza, el kellett engednie ellenfelét).
 
A harmadik helyre az indulás után Daniel Ricciardo vágott, kihasználva a csapattárs, Lando Norris rossz rajtját (a McLaren fiatal pilótája egészen a hatodik helyig csúszott vissza). Sokáig azonban nem tartotta a dobogós pozíciót a rutinos ausztrál, a remekül induló Verstappen ugyanis a második kör elején már át is vette tőle azt.
 
Egyetlen körre volt tehát szükség, hogy a listavezető feljöjjön a harmadik helyre, majd arra sem kellett sokat várni, hogy átvegye a másodikat Russelltől – ez az ötödik körben történt meg.
 
A holland rögtön ott volt tehát fő kihívója nyomában; lemaradása kevesebb, mint három másodperc volt, annak ellenére, hogy hat pozícióval hátrébbról indult.
 
Kettejük mögött a sorrend Russell, Ricciardo, Gasly, Norris, Alonso, de Vries, Csou Kuan-jü és Sainz volt az első tízben – a spanyol tehát remekül kezdett, szinte azonnal beverekedte magát a pontzónába. Pérez és Hamilton visszafogottabban kezdett: a mexikói tizenharmadik, a brit csak tizennyolcadik volt.
 
A kiállások során Pérez nyitotta a nyolcadik körben, cseréje után pedig rögtön a figyelem középpontjába került, bal első fékrendszeréből ugyanis lángok csaptak ki komoly füst kíséretében, a Red Bull azonban pályán tartotta pilótáját, bízva abban, a probléma megoldódik.
 
Sainz eközben folytatta látványos felzárkózását, a tizedik körben már hetedik volt, a tizenkettedikben pedig már ötödik.
 
Ebben a körben Sebastian Vettel kiesése miatt (az Aston Martin műszaki hiba miatt megállt a német alatt) virtuális biztonsági autós fázist hirdettek, amit a Ferrari és Leclerc kihasznált egy kerékcserére, Verstappen viszont a pályán maradt. A holland vezette tehát a sort, Russell pedig a második helyre lépett fel, míg Leclerc sikeresen visszajött a harmadikra, Ricciardo elé – akit pont a következő körben utasított maga mögé Sainz.
 
Ezalatt a futamot Sainzhoz képest visszafogottabban kezdő Hamilton is elkezdte maga mögé utasítani az ellenfeleket (mire a futam féltávjához ért, ő is benn volt a pontzónában), Pérez pedig a korai cserével ugrotta át a középmezőnyben csatázó bolyt (a mexikói fékei rendben jöttek a kiállás után) és még Sainzot is!
 
A huszonhatodik körben Verstappen is kiállt kereket cserélni, ismét Leclerc vezette tehát a sort: a monacói előnye tíz másodperc volt a címvédővel szemben, ezt pedig a friss gumikon folyamatosan csökkentette.
 
A harmincharmadik körben Sainz megelőzte Pérezt, miközben a Ferrari másodszor is kihívta Leclerc-t a boxba friss lágy gumikért, bízva abban, hogy ezeken vissza tudja küzdeni magát Verstappen mögé, és le is vadássza a hollandot, kinek előnye tizenkilenc másodperc volt.
 
Leclerc mellett ekkor Hamiltonra vetült komolyabb figyelem, a hétszeres világbajnok ugyanis kiállása után a friss gumikon ismét visszaverekedte magát a pontzónába (egy ponton kettős előzést is bemutatott Norris és Gasly ellen). A sorrend ekkor (tizenöt körrel a leintés előtt) Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Pérez, Hamilton, Norris, Ricciardo, Gasly és de Vries volt az első tízben – a beugrós holland tehát továbbra is pontszerő helyen haladt.
 
Leclerc kiállása után nem igazán tudott közelebb kerülni Verstappenhez, a negyedik helyen álló Sainz viszont magabiztosan közeledett a használt keményeken haladó Russellhez.
 
Tíz körrel a vége előtt Pérez is friss lágyakat kapott (feltehetően az addig használt kemények túlságosan elkoptak, ezért iktatták be a második kiállást), kiállásával pedig visszacsúszott Hamilton és Norris mögé, az új abroncsokon viszont jó tempóval üldözhette őket.
 
Az utolsó nagy fordulat a negyvenhatodik körben jött, amikor Ricciardo autója megállt a pályán, a versenyirányítás pedig beküldte a biztonsági autót, összerántva ezzel a mezőnyt, nemcsak pályapozíció, hanem taktika tekintetében is, az élről mindenki kiállt ugyanis friss gumikért az utolsó körökre.
 
Az eredményen azonban ez már semmit sem változtatott, nem volt ugyanis elég idő az újraindításhoz, a futam a biztonsági autó mögött ért véget. A Ferrari hazájában is Verstappen nyert tehát – a hetedik helyről indulva! A címvédő ezzel a győzelemmel már 116 pontosra növelte előnyét Leclerc-rel szemben.
 
Leclercnek és csapatának be kellett érnie a második helyezéssel, Russell pedig újabb dobogót mentett a Mercedesnek. A tizennyolcadik helyről induló Sainz negyedikként ért célba, Hamilton ötödik, Pérez pedig hatodik lett – egymás után futottak tehát be a hátulról indulók.
 
Pontot Norris, Gasly, de Vries (neki jelenése lesz a versenyigazgatóságnál, egy biztonsági autós incidens miatt, a hősies pontszerzés tehát még veszélybe kerülhet) és Csou szerzett még.
 

Az Olasz Nagydíj végeredménye:

Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner