Hírek / Sport

F1: A nagy bejelentések a Belga Nagydíj helyszínén

2019. augusztus 29. 15:30 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Formula 1-es csapatok már a Belga Nagydíj helyszínén, a Circuit de Spa-Francorchamps versenypályán, Spában vannak és a négyhetes szabadság utáni első futamra készülődnek gőzerővel, azonban már jönnek is a nagy bejelentések a következő idényre.

 

 

Valtteri Bottas (Fotó: formula.hu)

 

A Mercedes ma hivatalosan is bejelentette, hogy Valtteri Bottast választotta Lewis Hamilton mellé 2020-ra, a finn pilóta marad a következő szezonban is a csapat F1-es pilótája.

Az utóbbi napokban már lehetett ilyen híreket hallani, csütörtökön délben pedig egy hivatalos közleményben a Mercedes be is jelentette, hogy továbbra is Valtteri Bottas lesz Lewis Hamilton csapattársa, nem cserélik le a finn pilótát a fiatal Esteban Oconra. A bejelentés szerint lehívták a 2020-as opciót, egyelőre tehát egy évről van szó.

"Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy a csapat része lehetek a negyedik évre is és szeretnék köszönetet mondani a csapat minden tagjának, valamint a Mercedes vezetőségének azért, hogy bízik és hisz bennem. A teljesítményem évről évre jobb lett és így jó kezdeni a 2019-es szezon második felét" - nyilatkozta Bottas.

"Összességében a célom az, hogy Formula-1-es világbajnok legyek és hiszem, hogy papíron, illetve a csapattal való tapasztalatom alapján a Mercedes a legjobb opció arra, hogy ezt elérjem 2020-ban. Van még ebből a szezonból hátra kilenc futam, mindegyiken szeretnék fejlődni. Most pedig minden gondolatom Spa körül forog már, hogy erősen teljesítsünk a hétvégén" - tette hozzá.

"2019-re azt tűztük ki célul Valtteri számára, hogy még erősebb legyen, mint a 2018-as szezon első felében - ő pedig elérte ezt néhány nagyon impresszív teljesítménnyel" - mondta a döntésről Toto Wolff, a Mercedes vezére. "Habár ez a legsikeresebb félszezonja, továbbra is többre éhes és nagyon szeretne tovább fejlődni. Az együtt elért eredményeink nem véletlenek: nélkülözhetetlen része volt a sikereinknek az elmúlt két szezonban, példásan dolgozott együtt Lewisszal és megmutatta, hogy milyen erős a karaktere akkor, amikor reagálnia kellett a gondokra."

Wolff azt is hozzátette, hogy Bottas "legalább" egy évig marad még a Mercedesnél.

Esteban Ocon (Fotó:

 

Esteban Ocon lesz Daniel Ricciardo csapattársa a 2020-as Forma-1-es évadban – jelentette be a francia istálló csütörtökön, Belgiumban!

Ocon az idei évre nem talált versenyzői ülést magának a Forma-1-ben, miután a Racing Point csapata Lance Stroll-t választotta Sergio Perez csapattársának.

A francia pilóta persze bízott abban, hamarosan visszatérhet az F1-es mezőnye, a Mercedes pedig biztosította őt arról, lesz helye a száguldó cirkuszban 2020-ban.

Bár sokáig úgy tűnt, Ocon Valtteri Bottas helyét veheti át a világbajnok istállónál, az ezüstnyilak végül csütörtökön bejelentették, a finn 2020-ban is megtarthatja helyét.

Nem sokkal később aztán a Renault is bejelentést tett: Esteban Ocon veszi át Nico Hülkenberg helyét a csapatnál 2020-ban!

Azt nem tudni, hogy a 22 esztendős tehetség hány szezonra írt alá a csapattal, az istálló által kiadott közlemény úgy fogalmaz, a szerződés „több évre” szól.

„Mindenekelőtt nagyon büszke vagyok arra, hogy a Renault versenyzője lehetek” – mondta Ocon.

„Enstone-ban nőttem fel, a Lotusszal kezdtem el 2010-ben, majd a Renault-val. Nagyon kötődöm ehhez a csapathoz, és mindenkihez, aki ott dolgozik. Ők azok, akik megnyitották számomra a motorsport csúcsának kapuját.”

„Emellett pedig nagyon örülök annak, hogy egy ilyen komoly ambíciókkal rendelkező csapat bízik bennem, és ismét megmutathatom tudásomat a Forma-1-ben. Nagyon komolyan veszem ezt a felelősséget.”

A Renault közleményében Cyril Abiteboul köszönetet mondott Nico Hülkenbergnek az elmúlt évekért.

„Szeretnék köszönetet mondani Nicónak fenomenális hozzájárulásáért az elmúlt 3 idényben” – mondta a szakember.

„Amikor Nico csatlakozott hozzánk, a csapat a 9. helyen állt. Neki köszönhetően tavaly eljutottunk a 4. helyig, ő pedig a 7. helyen zárt az egyéni pontversenyben. Szerződésének felbontása nehéz döntés, hiszen Nico alappillére volt a fejlődésünknek. A szezon első fele nagyobb kihívást jelentett, de tudom, hogy számíthatunk rá, és jól fogunk teljesíteni az idény második szakaszában.”

A német versenyző a hírek szerint a Haas csapatánál kaphat lehetőséget 2020-ban, az Auto Bild című lapnak pedig röviden annyit mondott: „A versenyzők kiválasztásánál sajnos nem mindig a teljesítmény az, ami számít.”

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

 

Három esélyest nevezett meg 2020-as ülésükre a Haas csapatfőnöke, aki azt is megerősítette, hogy csak Romain Grosjean sorsa kérdéses.

A Mercedes bejelentésével nemcsak Valtteri Bottas jövője tisztázódott, hanem az is, hogy Esteban Ocon más csapatnál fog csak tudni visszatérni a Forma–1-es mezőnybe 2020-ban. Egybehangzó hírek szerint a Renault-val írhat (írt?) alá, ahol Nico Hülkenberg válik ezzel létszámon felülivé. Az elmúlt hetekben mindkettejüket esélyesként emlegették a Haas egyik jövő évi ülésére, és bárhogy is dönt a Renault, az amerikai csapat főnöke, Günther Steiner csütörtökön Spában elismerte, Ocon és Hülkenberg is érdekelné őket. Igaz, azt nem erősítette meg, hogy Romain Grosjean sorsa megpecsételődött náluk, azt viszont egyértelművé tette, hogy Kevin Magnussen maradása borítékolható.

„Kezdenek dőlni a dominók” – kommentálta a csapat sajtótájékoztatóján az olasz Bottas hosszabbításának bejelentését. Ocon és a Renault vélt megállapodása kapcsán pedig hozzátette: „Szerintem ma még lesz több bejelentés is. De nem nálunk! Mint mondtam, a dominók már dőlni kezdtek, és nem vagyunk messze attól sem, hogy mi is meghozzuk a döntésünket.”

Rákérdeztek, Hülkenberg esélyes-e náluk. „Ki merném jelenteni. De több versenyző is van. A mi csapatunk mindig tapasztalattal rendelkező versenyzőket keresett, és nyilvánvalóan érdekelne minket, ahogy Ocon is. Sosem titkoltam, hogy ez az a kettő, akik érdekelnek minket, de érdekel még minket Romain is. Szóval most döntenünk kell. Három rutinos versenyzőről van szó, és több ilyen versenyzőt most nem látok a piacon” – tisztázta, ki a három esélyesük.

„Már közel járunk. Nem kell sok idő, és döntést hozunk. El fogok beszélgetni Gene-nel (Gene Haas, a csapat tulajdonosa – a szerk.) ezen a héten és a következőn is. Mindig is Spa és Monza táján szoktunk ezzel foglalkozni, azok után, hogy volt alkalmunk eltölteni egy kis időt egymással. Aztán a csapat meghozza a döntését a következő lépésről.”

A találgatások szerint a Haas Monzában tehet bejelentést. Magnussennek nem kell aggódnia, mivel főnöke szerint szerződése van 2020-ra. A befutónak jelenleg Hülkenberg tűnik a másik helyért folyó versenyben. A két versenyző nem ápol jó viszonyt egymással kettejük 2017-es hungaroringi incidense és élő tévés interjújuk során látott összeveszése óta. Akkor Hülkenberg a mezőny legsportszerűtlenebb versenyzőjének nevezte a futamon őt a pályáról leszorító dánt, aki a leintés után beszólt ellenfelének: „Nyald meg a golyóimat!” Magnussen azóta elárulta, tulajdonképpen semmilyen viszonyuk nincs Hülkenberggel az eset óta, nem szoktak beszélni egymással, nem keresik egymás társaságát. Ugyanakkor hangsúlyozta, neki nincs problémája a némettel.

Steinert is kérdezték arról, ez a ridegség nem akadálya-e annak, hogy csapattársakká tegyék Magnussent és Hülkenberget, ám az olasz egy tőle megszokott frappáns válasszal szolgált: „Jelenleg két olyan versenyzőnk van, akiknek nincs előtörténete, mégis folyamatosan összeütköznek…” – utalt arra, hogy Magnussen és Grosjean idén már három ízben, többszöri tiltás ellenére is sikeresen egymás autójába hajtott.

 

 

Forrás: Motorsport Week, Motorsport, Motorsport-Magazin, f1vilag.hu, formula.hu

Lead fotó: Godina Zsolt


next 5

A mi világunk

Hírek