Hírek / Sport

F1: A szervezők szerint a doppingbotrány nem lesz hatással az Orosz Nagydíjra

2019. december 10. 09:49 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Az Orosz Nagydíj szervezői nem aggódnak, hogy a futam sorsa kérdésessé válik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azon döntése miatt, melynek értelmében a laboratóriumi eredmények manipulálása miatt az ország négyéves eltiltást kapott az olimpiai és a vb-részvételtől.

 

A WADA végrehajtó bizottsága hétfő délután döntött arról, hogy eltiltja az orosz sportolókat az olimpiai és a világbajnoki részvételtől (akik bizonyítani tudják, hogy ártatlanok, semleges színekben indulhatnak az eseményeken), miután bizonyítottnak látta, hogy Moszkvában hamis bizonyítékokat iktattak, illetve pozitív eredményeket semmisítettek meg.

A döntés értelmében Oroszország a következő négy évben nagyobb világversenyt sem rendezhet, és mivel a Forma–1-et felügyelő FIA is kapcsolatban áll a doppingellenes ügynökséggel, fölmerült, az orosz futam sorsa is bizonytalanná válhat.

Azok az események azonban kivételt képeznek, melyek rendezéséről már korábban megegyeztek, és a felek szerződést is kötöttek, az Orosz Nagydíj pedig ebbe a kategóriába esik. Erről a verseny szervezői is nyilatkoztak, miután az ítélethirdetés okán az Autosport fölkereste őket, hogy az esemény jövőjéről érdeklődjön.

Szocsi (Fotó: XPB)„Az Orosz Nagydíj és az F1 közötti szerződést még 2010-ben írták alá, vagyis jóval a WADA döntése előtt” – állt közleményükben. „Ez az egyezség 2025-ig szól, a 2020-as futam pedig szerepel a hivatalos versenynaptárban is. Amennyiben a fellebbezést követően (erre az oroszoknak 21 napjuk van – a szerk.) az ítélet változatlan marad, arra nincs jogi és technikai lehetőség, hogy töröljék az Orosz Nagydíjat és egy másik országnak adják a futamot” – tették hozzá.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az Orosz Nagydíj 2020-ban és az azt követő években is megrendezésre kerül. Mindenkit meghívunk Szocsiba, a jegyértékesítés pedig már teljes lendületben zajlik” – hangsúlyozta a kommüniké.

Az Orosz Nagydíjat a tervek szerint szeptember 27-én rendezik majd közvetlenül a szingapúri hétvégét követően (erre szeptember 18 és 20 között kerül sor) és az október 11-i japán verseny előtt. Maga a futam a hetedik lesz a sorban, mióta a királykategória 2014-ben „birtokba vette” a szocsi pályát, mellyel kapcsolatban egyébként fölmerült, az átalakítások miatt el is veszítheti a versenyt, ami Szentpétervárba költözhet – ezt azonban a felek gyorsan cáfolták.

Fotó: XPB

 

Forrás: Autosport, m4sport.hu

 

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner