Hírek / Sport

F1: Alonso autóba ülhet a szezonvégi teszten

2020. december 3. 08:00 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) külön engedélyével részt vehet a december 15-ére, fiatal versenyzők számára kiírt Formula 1-es teszten a száguldó cirkuszba jövőre visszatérő Fernando Alonso.

A kétszeres világbajnok a jövőre már Alpine néven szereplő Renault színeiben áll rajthoz az F1-ben, egy ideje pedig már el is kezdte a felkészülését a 2021-es idényre: a Renault idei autója mellett körözött már a 2018-as modellel is.

A francia istálló egy ideje már lobbizott azért a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA), hogy Alonso autóba ülhessen az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj után esedékes egynapos teszten.

A gyakorlást eredetileg azért írták ki, hogy a Formula 1 mezőnye letesztelhesse a 18 colos kerekeket, melyek jövőre debütáltak volna a királykategóriában. Miután azonban az új technikai szabályok bevezetését 2022-re halasztották, végül fiatal versenyzők tesztjeként tartják meg az egynapos programot.

Egyes csapatok azt szerették volna, ha a tesztet nem is tartják meg idén, ám végül megállapodás született arról, hogy a fiatal pilóták érdekében talán mégis érdemes. Két csapat, a McLaren és a Racing Point már korábban jelezte, nem gurulnak pályára, hiszen nincsenek olyan fiataljaik, akiknek szükségük lenne F1-es kilométerekre.

Miután Alonso aláírt a Renault-hoz, a francia istálló komoly lobbit folytatott annak érdekében, hogy a kétszeres világbajnok pályára gurulhasson Abu Dhabiban – mindezt arra alapozva, hogy már két éve nem vett részt a Formula 1-es küzdelmekben.

Az elmúlt hetekben számos egyeztetés folyt a kérdésben, és a rivális csapatok közül többen ellenezték Alonso tesztjét – főleg a McLaren, a Ferrari és a Racing Point. Szerintük a Renault előnyhöz jutna ugyanis azzal, ha a veterán spanyol tesztelhetné az idei autót, és hozzájárulhatna annak téli fejlesztéséhez.

Az F1-es sportigazgatók aztán szerdán Bahreinben ültek össze, Michael Masi versenyigazgató pedig megerősítette, a teszt nyílt lesz, erről pedig maga Jean Todt FIA-elnök döntött.

Ennek köszönhetően pedig minden olyan versenyző pályára gurulhat, aki 2020-ban nem versenyzett a Forma-1-ben: így tehát Fernando Alonso is autóba ülhet a Renault-nál.

Úgy tudni, a Red Bull Sebastien Buemit ülteti majd egyik autójába, míg Robert Kubica az Alfa Romeóval körözhet.

A hírek szerint az FIA döntése eléggé feldühített néhány riválist, főleg a McLaren és a Racing Pointot, akik már hónapokkal ezelőtt úgy döntöttek, kihagyják a tesztet.


Forrás: f1vilag.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek