Hírek / Sport

F1: Az 51 éves Villeneuve a tavalyi Alpine-t tesztelheti

2022. szeptember 6. 07:45 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Egy különleges partnerségnek és egy negyedszázados évfordulónak köszönhetően a korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve modern Forma–1-es autót tesztelhet az Olasz Nagydíj után. Az 51 éves versenyző gyorsköröket ígér!
 
A kanadai ex-versenyző a Canal + (ennél a csatornánál dolgozik szakértőként az elmúlt években) és a Renault jó kapcsolatának köszönhetően világbajnoki győzelmének 25. évfordulója alkalmából ülhet újra Forma–1-es autó volánja mögé: az Olasz Nagydíj utáni szerdán, Monzában tesztelheti az Alpine 2021-es versenygépét.
 
Villeneuve számára a csapat nem lesz teljesen ismeretlen, 2004 végén ugyanis teljesített három versenyt az akkor gyári Renault néven futó alakulattal, melynek jelenlegi csapatvezetőjével, Otmar Szafnauerrel is dolgozott, amikor a BAR-Honda pilótája volt.
 
Ami az F1-es autókat illeti, noha bemutatókon több alkalommal is részt vett 2006-os visszavonulása óta, aktuális versenygépet akkor vezetett utoljára (a 2006-os BMW-Saubert). És bár eltelt tizenhat év az utolsó „éles F1-es bevetés” óta, a kanadai gyorsköröket ígér a nem mindennapi teszt alkalmával, attól pedig nem tart, hogy az Alpine gépe megtréfálja majd.
 
Igaz, azt elismerte, a szimulátoros tapasztalatai alapján a G-erők miatt komoly kihívásra számít, valamint a kormányon lévő gombokat is memorizálnia kell még, az eszköz ugyanis 2006 óta még bonyolultabbá vált.
 
„A lehetőség a francia csapat és a francia televízió kapcsolatának köszönhető” – kezdte a teszt kapcsán az Autosportnak nyilatkozó Villeneuve. „És 25 évvel ezelőtt egy Renault-val nyertem. Szóval emiatt kaptam a lehetőséget. A tavalyi autóról van szó, amit nem igazán lehet áthangolni, szóval igazi körök lesznek!” – ígérte.
 
„Van múltam a csapattal, három futamot vezettem Fernando (Alonso) mellett, és a mostani sportigazgató volt a mérnököm. Szuper, ez az egész szuper-izgalmas! Őrületes. Jó lesz megérteni, milyenek is ezek az autók. A szimulátort már kipróbáltam. Lassú tempónál ezek az autók nem nyűgöztek le, de nagy sebességnél elképesztőek. Pokoli lesz, mert a G-erők elképesztőek. Jó, hogy sok hosszú egyenes van (Monzában), fizikailag lehet pihenni” – magyarázta.
 
„A kormány bonyolult, de meg lehet szokni. Mindig nagyon sokat játszottam, és nemcsak versenyjátékokkal, és ha egyszer megszokja az ember ezeket a gombokat, akkor bármit meg tud csinálni. Akkor nehéz a dolog, ha már elszokott tőle. Akkor arra gondolsz, a kormányt látva, hogy úristen, mi mit jelent, és hogy kevés az időd. De ha megszokod, könnyebb lesz” – emelte ki.
 
Végül kiemelte, bár az F1-gyel tizenhat éve felhagyott, továbbra is versenyzőként tekint magára, hiszen folyamatosan indult különböző megmérettetéseken. „Sosem veszítettem el a versenyzés iránti vágyam. Az utóbbi időben az volt a cél, hogy bekerüljek a NASCAR-ba. Miután idén versenyeztem Daytonában, megjött a kedvem egy egész szezonhoz. De jelenleg annyira lefoglal a tévézés, hogy ez minden mást leblokkol” – mondta.
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek